Stoltenberg: Dron koji se srušio u Zagrebu nije bio naoružan

"Prema saznanjima koja imamo, nije riječ o namjernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor", rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letjelice

2947 pregleda 10 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Shutterstock
Stoltenberg, Foto: Shutterstock

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da dosadašnje indicije pokazuju da bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu nije bila naoružana i da se nije radilo o oružanom napadu.

On je tako na konferenciji za novinare demantovao tvrdnje premijera Andreja Plenkovića i ministra odbrane Marija Banožića koji su posljednjih dana tvrdili da je dron sovjetske proizvodnje koji se srušio u Zagrebu u četvrtak, imao eksploziv, odnosno "neku vrstu bombe" koja je eksplodirala.

"Prema saznanjima koja imamo, nije riječ o namjernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor", rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letjelice, prenijela je agencija Hina.

On je rekao da istraga još traje, ali da indikacije koje trenutno imaju ne idu u prilog tome da je dron nosio aviobombu ili eksploziv, nego da je bio izviđačke prirode, a kako je dodao, letjelica se srušila kada je ostala bez goriva.

Šef NATO-a je dodao da je o svemu razgovarao sa hrvatskim premijerom, a da tek treba da budu razmijenjene informacije sa Mađarskom i Rumunijom, kroz čije je vazdušne prostore prošla bespilotna letjelica prije nego što se srušila na zelenoj površini kod studentskog doma u gusto naseljenom dijelu Zagreba.

On je, kako su prenijeli hrvatski mediji, rekao i da "zbog sve veće količine letjelica u vazdušnom prostoru postoji mogućnost za nesreće".

Stoltengerg je zaključio da će NATO "reagovati ako to bude potrebno".

Bonus video: