Plenković odbacuje tvrdnje predsjednika o preletu vojnih aviona

"Prvo i osnovno, on uopšte nije nadležan za to što se tiče odlučivanja ko će, kada i kako letjeti u hrvatskom vazdušnom prostoru, već su to nadležna ministarstva i Vlada", rekao je premijer

3881 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: Shutterstock
Plenković, Foto: Shutterstock

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je danas tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da je organizovao prelet vojnih aviona iznad Zagreba u vrijeme svoje konferencije za novinare i ocijenio da je Milanovićev imao "prokremaljske izjave" povodom rata u Ukrajini.

"Insinuirati da je pres-konferencija povezana s trenutkom preleta, to je Milanović lansirao i to je pogrešna teza", rekao je Plenković novinarima u Madridu, prenijela je TV N1.

On je dodao da je juče imao pres konferenciju samo zato da bi reagovao na "pogrešne informacije" koje je iznio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg da bespilotna letjelica koja je pala u Zagrebu, nije bila naoružana.

Plenković je dodao da Milanovićeve "insinuacije da neko pije konjak na nosaču (aviona) pokazuje gdje smo mentalno mi, a gdje je on".

"On se valjda vodi sopstvenim praksama. Ja ne pijem i ne pušim", rekao je premijer koji je u jednodnevnoj posjeti Španiji gdje je posjetio bazu NATO-a kod Madrida.

Plenković je naveo i da je Milanović imao "prokremaljske izjave" u vezi sa ratom u Ukrajini.

Poslije sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančesom u Madridu, Plenković se osvrnuo na Milanovićeve optužbe da je samovoljno dogovorio prelet aviona "Rafal" iznad Zagreba u vrijeme dok je držao pres konferenciju i predsjednikovu ocjenu da je to "seljačko ponašanje".

"Prvo i osnovno, on uopšte nije nadležan za to što se tiče odlučivanja ko će, kada i kako letjeti u hrvatskom vazdušnom prostoru, već su to nadležna ministarstva i Vlada", rekao je premijer.

On je rekao da će se u predstojećim danima nastaviti istraga "incidenta" - pada bespilotne letjelice u Zagrebu, koju je nazvao "14 metara dugom raketom naoružanom eksplozivom", prenijela je agencija Hina.

Ponovio je da tek treba utvrditi "da li je to bio incident, sabotaža ili namjera" i najavio da će razgovarati sa svim partnerima u NATO o tome "kako je dron duže od sata putovao iz ukrajinske teritorije", a da ga rumunski i mađarski kontrolori nijesu prepoznali kao ozbiljnu prijetnju.

Takođe je podsjetio da je letjelica u Hrvatskoj bila sedam minuta prije nego što se srušila na glavni grad, na zelenu površinu u neposrednoj blizini studentskog doma u Zagrebu. "To zahtijeva veću pažnju svih članica NATO-a", rekao je Plenković.

On je ukazao da je dron mogao da padne na Bukurešt, Budimpeštu, Beograd ili Bratislavu.

Bonus video: