Besljimi: Sa Srbijom pregovaramo o opštem sporazumu u čijem je središtu priznanje

Bisljimi je za kosovske medije naglasio da tajming kraja dijaloga ne zavisi samo od Kosova, kao i da sa Srbijom neće potpisati nikakav sporazum koji je u suprotnosti sa interesima Kosova

2372 pregleda 1 komentar(a)
Priština (ilustracija), Foto: Shutterstock
Priština (ilustracija), Foto: Shutterstock

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je da se sa Srbijom ne pregovara o priznanju, već o opštem sporazumu u čijem je središtu uzajamno priznanje, jer je težnja da se normalizuju odnosi.

"Ne pregovaramo o priznanju, već o opštem sporazumu sa Srbijom, u čijem je središtu priznanje, jer težimo da normalizujemo odnose sa susjednom zemljom", rekao je on.

Bisljimi je za kosovske medije naglasio da tajming kraja dijaloga ne zavisi samo od Kosova, kao i da sa Srbijom neće potpisati nikakav sporazum koji je u suprotnosti sa interesima Kosova, prenosi Kosovo-onlajn. "Ne mogu da prejudiciram trajanje dijaloga, ali bi bilo idealno da se ovaj dug i naporan put završi u roku od dvije godine. Čak je i Lajčak (Miroslav) zainteresovan za ubrzanje procesa dijaloga. Takođe ne vidimo nikakve razlike u odnosu na Gabrijela Eskobara, koji je direktno uključen u proces dijaloga", rekao je Bisljimi. Rekao je da neće potpisati nijedan dokument koji nije u interesu Kosova. "Inače ne potpisujem nijedan dokument koji nije pravedan i prihvatljiv za državu Kosovo. Nemam čak ni ovlašćenja da potpišem jer su premijer i Skupština najviši organi za ovo pitanje", rekao je Bisljimi.

Bonus video: