U Sloveniji gotovo 3.000 novoinficiranih koronavirusom, ali stanje u bolnicama bolje

Prema njenim riječima to je posljedica ukidanja mjera i niskih temperatura, ali isto tako i širenja podtipa omikrona BA.2

1547 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 2.979 novozaraženih koronavirusom, a dvoje oboljelih je umrlo, objavila je danas slovenačka vlada, potvrdivši da broj novozaraženih i dalje raste.

Prema novim zvaničnim podacima na kovid odjeljenjima se nalazi 151 pacijent koji je primljen zbog kovida-19, a na jedinicama intenzivne njege je 51 teže oboljeli, što je manje nego prethodnih dana, prenosi Hina.

Komentarišući nastavak trenda rasta, infektološkinja Bojana Beović je za medije navela da se to i očekivalo.

Prema njenim riječima to je posljedica ukidanja mjera i niskih temperatura, ali isto tako i širenja podtipa omikrona BA.2.

Podaci nacionalne laboratorije za zdravlje, životnu sredinu i hranu (NLZOH) pokazuju da udio ove verzije u Sloveniji stalno raste, a sličan trend je i u drugim evropskim državama.

Matjaž Leskovar iz naučnog instituta "Jožef Štefan" koji za vladu radi projekcije razvoja epidemije kazao je za medije da će zbog velike zaraznosti tog virusa i kratkog trajanja imuniteta virus kružiti u populaciji.

To kruženje će se ljeti usporiti, a zimi opet ubrzati, naveo je.

Ohrabrujuće je, dodao je, što se situacija u bolnicama polako, ali sigurno i dalje popravlja.

Bonus video: