Borisov primao mito od kockarskog tajkuna?

Istraga protiv bivših bugarskih zvaničnika pokrenuta zbog iznude koja se dešavala od 2014. do decembra 2019. godine

16156 pregleda 29 reakcija 7 komentar(a)
Borisov izlazi iz pritvora, Foto: Beta/AP
Borisov izlazi iz pritvora, Foto: Beta/AP

Bugarska policija je privela bivšeg premijera Bojka Borisova u okviru istrage o navodnoj iznudi koja se dešavala između 2014. i 2019. godine, saopštili su juče tužioci.

Borisov (62) je priveden zajedno sa bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim i Borisovljevom savjetnicom za medije Sevdalinom Arnaudovom kasno u četvrtak, kada im je određen 24-časovni pritvor.

Borisov je juče oslobođen jer tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv njega, prenio je AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u četvrtak da su hapšenja dio operacije povezane sa oko 120 istraga Evropskog javnog tužilaštva (EPPO), koje istražuje prevaru velikih razmjera sa fondovima EU u Bugarskoj.

Međutim, tužioci su saopštili da činjenica da ih je policija obavijestila o navodima o ucjeni i o pritvorima, ukazuje na to da slučaj nije u nadležnosti EPPO.

Aktuelni ministar finansija Asen Vasilev rekao je juče da vlasti rade na dojavi od odbjeglog biznismena Vasila Božkova, čiji je unosan posao lutrije nacionalizovan 2020. godine.

Božkov
Božkovfoto: Reuters

Božkov, zvani Lobanja, navodno optužuje Borisova da je tokom njegove vladavine morao da plaća reket kako bi kompanije povezane sa njim mogle nesmetano da rade.

Vasilev je juče rekao da je istraga protiv Borisova, Goranova i Arnaudove u vezi sa štetom od 556 miliona leva (280 miliona eura) koja je nanijeta budžetu, misleći na neisplaćene naknade Komisiji za kockanje od strane Božkovljevih firmi.

Božkov, kockarski tajkun i jedan od najbogatijih Bugara, pobjegao je iz zemlje 2020. kako bi izbjegao da odgovara za optužbe, uključujući iznudu, poresku prevaru i trgovinu uticajem, između ostalog. On negira da je na bilo koji način prekršio zakon i trenutno živi u Dubaiju.

Desetogodišnja vladavina Borisova okončana je prošlog proljeća kada je izgubio izbore koji iznijeli na vidjelo bijes javnosti zbog korupcije na visokom nivou u najsiromašnijoj članici EU.

Borisov je i dalje lider stranke GERB desnog centra, koja je sada u opoziciji.

Stranka GERB je osudila hapšenja, koja je označila kao političku “represiju” i pozvala je na raspisivanje prijevremenih izbora. Stotine aktivista GERB-a je satima protestovalo ispred zgrade parlamenta.

Borisovljeve pristalice juče u Sofiji
Borisovljeve pristalice juče u Sofijifoto: Beta/AP

Glavna tužiteljka EU Laura Kovesi je tokom posjete Bugarskoj ove nedjelje objavila da su evropski tužioci otvorili 120 istraga za prevaru u toj zemlji, uključujući zloupotrebu fondova EU.

Nova centristička koaliciona vlada je stupila na dužnost u decembru, obećavajući nultu toleranciju prema korupciji u Bugarskoj, koju je Transparensi internešnal rangirao kao najkorumpiraniju članicu EU.

Samo bez straha od nedodirljivih, Bugarska se može istinski promijeniti, rekao je premijer Petkov

Borisov je više puta bio meta optužbi za korupciju tokom mandata, ali je negirao da je radio nezakonito i protiv njega nije podignuta optužnica.

Premijer Kiril Petkov je pozdravio istragu i dodao da je policija pokazala da “u Bugarskoj niko nije iznad zakona”.

“Samo bez straha od nedodirljivih, Bugarska se može istinski promijeniti”, rekao je Petkov.

“Nedodirljivi” je ironičan izraz koji Bugari koriste za visoke funkcionere koji se ponašaju kao da su iznad zakona.

Bonus video: