Zemlje Kvinte razočarane odlukom Kosova da ne dozvoli glasanje na izborima u Srbiji

"Ovom odlukom Vlada Kosova nije uspjela da pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih građana, uključujući i pripadnike manjinskih grupa", navodi se u saopštenju

3415 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Države Kvinte izrazile su razočaranje odlukom Vlade Kosova da ne dozvoli glasanje na izborima u Srbiji zakazanih za 3. april.

"Iako cijenimo pristup Srbije pronalaženju rješenja, veoma smo razočarani odlukom Vlade Kosova da odbije konstruktivni prijedlog koje su iznijele države Kvinte", navodi se u saopštenju.

"Ovom odlukom Vlada Kosova nije uspjela da pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih građana, uključujući i pripadnike manjinskih grupa", navodi se u saopštenju.

Kosovo je zatražilo od Vlade Srbije da uputi zahtjev kosovskoj izvršnoj vlasti za održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, koji će biti održani 3. aprila.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je odluka kosovskog premijera Kurtija da ne dozvoli glasanje Srbima na Kosovu 3. aprila usmjerena na to da se "unize Srbi", ali i da se njemu i izbornoj listi njegove Srpske napredne stranke "smanji broj glasova".

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da je tražio dogovor između dvije vlade o održavanju izbora.

Bonus video: