Izetbegović: Islamofobi bi i Isusa i Mariju protjerali iz Evrope

Član Presdsjedništva BiH je naveo i da su oni apsolutna manjina u islamskom svijetu, kao i da tiha većina treba da nađe odgovor
0 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 13:11h

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Evropa ne pripada samo hrišćanima.

Kako kaže, hrišćanstvo je stiglo u Evropu nekoliko vjekova prije islama sa istog mjesta, prenosi Tanjug.

On je na tribini "Bošnjaci - evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma" istakao da bi islamofobija, koja je samo dio ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopštila i Isusa da danas dođe u Evropu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja.

Osim toga, kako kaže, Isusovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorboni jer je bila pokrivena, prenosi Fena.

"Kada bi iz evropske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su unijeli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo. Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, hemiji, biologiji, filozofiji, muzici - jer kako bi džez i rok gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da muslimani moraju da nađu odgovor na islamofobiju jer je Evropa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namjerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je Islamskoj državi cilj da izazove rat između muslimana i ostatka svijeta.

Izetbegović je naveo i da su oni apsolutna manjina u islamskom svijetu, kao i da tiha većina treba da nađe odgovor.

Bonus video: