Slovenci u nedjelju biraju predsjednika, Pahor favorit

Kao i na izborima 2012, Pahor se i sada za svoj drugi predsjednički mandat bori pod sloganom "Zajedno", čime sugeriše da uglavnom ceremonijalnu predsjedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike
0 komentar(a)
Slovenija izbori, Foto: Reuters
Slovenija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 08:16h

Građani Slovenije sjutra izlaze na predsjedničke izbore na kojima je izraziti favorit sadašnji šef države Borut Pahor.

Prema svim objavljenim predizbornim ispitivanjima, Pahor će dobiti ubjedljivo najveći broj glasova ostavljajući daleko iza sebe ostalih osam kandidatkinja i kandidata.

Pahor (54) je diplomirani politikokolog, a kao profesionalni političar ima vrlo dug staž. Bio je poslanik u parlamentu u više mandata, kao i njegov predsjednik, a niz godina vodio je stranku Socijalnih demokrata (SD) s kojom je 2008. pobijedio na izborima i formirao koalicionu vladu lijevog centra.

Njen trogodišnji mandat u godinama nakon izbijanja globalne ekonomske krize, kada je slovenački BDP rapidno padao, mnogi analitičari ocjenjuju neuspješnim tvrdeći da je zato Pahor pred vanredne parlamentarne izbore izgubio i mjesto predsjednika stranke, prenosi agencija Hina.

Zato je kao iznenađenje dočekana njegova pobjeda na predsjedničkim izborima 2012, kada je uprkos suprotnim prognozama, kao nezavisni kandidat, u drugom krugu ubjedljivo pobedio Danila Turka, dotadašnjeg predsjednika, čiji su reizbor podržavale i vodeće lijeve političke snage.

Kao i na tadašnjim izborima, Pahor se i sada za svoj drugi predsjednički mandat bori pod sloganom "Zajedno", čime sugeriše da uglavnom ceremonijalnu predsjedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike.

Kritičari, među kojima su i intelektualci sa ljevice, zamjeraju mu da je "degradirao i banalizovao predsjedničku dužnost", koristeći je za "samopromociju" putem javnih nastupa i društvenih mreža, umjesto da se postavi kao moralni autoritet i izjašnjava o važnim političkim i društvenim pitanjima.

Drugi pak tvrde da je Pahor postao svojevrsna maskota Slovenije i da mu birači opraštaju čak i neke gafove, pa ga i dalje vide kao nekoga za koga misle da ih dobro može predstavljati u ulozi predsjednika države.

Pahorovi politički saveznici tvrde da je tokom svog sadašnjeg mandata vrlo dobro predstavljao Sloveniju u svijetu, gdje se sastajao s mnogim stranim državnicima, među ostalima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oni ističu da je Pahor aktivno i pozitivno djelovao u jugoistočnoj Evropi preko inicijative Brdo-Brioni, koju je Slovenija pokrenula zajedno s Hrvatskom i da se u pitanjima razvoja EU uvek izražavao za njeno jačanje i reforme, s vizijom o Sloveniji kao članici koja će ostati među najbolje integrisanim, navodi Hina.

Prema rezultatima predizbornih anketa, Pahorov najveći rival na izborima je mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, koji je kampanju vodio s motom da je u visokoj politici potrebna smjena generacija.

Ostali predsjednički kandidati su predsjednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak, ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, poslanica Evropskog parlamenta Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, učiteljica u penziji Angelca Likovič, koju podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za djecu i porodicu, gradonačelnik Kopra Boris Popovič (Slovenija je naša), Suzana Lara Krause (Slovenačka narodna stranka) i Andrej Šiško (Ujedinjena Slovenja).

Bonus video: