NIN: Ukrajinska vojska koristi mine proizvedene u Srbiji

“Na videu koji je postavljen 13. marta na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine vide se minobacačke mine koje su u valjevskom Krušiku proizvedene 2018. godine", navodi se u tekstu objavljenom 31. marta

3717 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Mariupolja, Foto: Beta/AP
Detalj iz Mariupolja, Foto: Beta/AP

Novinari nedeljnika NIN objavili su da ukrajinska vojska u borbi sa ruskim snagama koristi minobacačke mine koje su proizvedene u srpskoj fabrici oružja 2018. godine.

“Na videu koji je postavljen 13. marta na zvanični Jutjub kanal Televizije Ministarstva odbrane Ukrajine vide se minobacačke mine koje su u valjevskom Krušiku proizvedene 2018. godine", navodi NIN u tekstu objavljenom 31. marta.

Krušik je fabrika u sklopu namjenske industrije Srbije koja se bavi proizvodnjom oružja, u državnom je vlasništvu.

Novinari NIN-a podsjećaju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 2019. godine, komentarišući vijest da su minobacačke mine kalibra 60 milimetara iz Krušika prodavane Ukrajini 2016, izjavio da je u pitanju bila samo jedna isporuka.

Prema analizi NIN-a, od 2016. godine je u Ukrajinu, iz fabrike oružja Krušik, isporučeno 23.500 mina.

Pošto su početkom marta na društvenim mrežama i u ruskim medijima pojavile fotografije koje navodno prikazuju oružje proizvedeno u Srbiji kako se koristi u ratu u Ukrajini, ovu informaciju su za Radio Slobodna Evropa demantovali su u Ministarstvu trgovine Srbije.

To ministarstvo je nadležno za izdavanje izvoznih dozvola za naoružanje i vojnu opremu.

"Uvidom u bazu podataka, kao i prema podacima koji su nam dostupni utvrđeno je sljedeće - u periodu od 2014. do 2021. godine nije bilo izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu", navelo je Ministarstvo trgovine 17. marta u pisanom odgovoru na upit RSE.

Kako su tada tvrdili u Ministarstvu u tom periodu iz Srbije nije izvezeno oružje u bilo koju drugu zemlju, “gdje bi krajnji korisnik bila Ukrajina”.

Na ruskim portalima početkom marta pojavile su se fotografija na kojoj se navodno vide mine srpske proizvodnje kako se koriste u istočnoj Ukrajini. Na fotografijama su bili pripadnici takozvane "Donjecke Narodne Republike" koji su u u rukama držali neeksplodiranu minu.

Portal Balkanska bezbjednosna mreža je 15. marta naveo i da su na snimcima sa ukrajinskog ratišta navodno vide i automatske puške M70AB2, proizvedene u fabrici “Zastava Oružje” u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara, iz više pravaca, iz Rusije i Bjelorusije. Više gradova u Ukrajini trpi bombardovanje već drugi mjesec rata, a iz zemlje je, prema informacijama Ujedinjenih nacija (UN) do sada izbjeglo više od četiri miliona ljudi.

Bonus video: