Srbija: Nesreća u rudniku "Soko", osam rudara poginulo, 18 povrijeđeno

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su

17249 pregleda 20 reakcija 11 komentar(a)
Mihajlović daje izjavu tokom obilaska rudnika, Foto: BETAPHOTO
Mihajlović daje izjavu tokom obilaska rudnika, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 01.04.2022. 13:28h

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je saopštilo da je u nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje poginulo osam rudara, a 18 je povrijeđeno.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43), N.T. (37), R.G. (47), P.P. (31), B. Č. (56), B. Z. (55), B.Ž. (59) i B.S. (34).

Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su, a povrijeđenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugi nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

"U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovdje, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mjesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je Mihajlović.

Direktor JP PEU Resavica, Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika "Soko" dogodila nešto poslije četiri sata ujutru u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

"Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu", rekao je Spasić.

Direktor rudnika "Soko" Drago Milinković rekao je da je taj rudnik izgubio osam vrijednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

"Mjere bezbjednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo", kazao je Milinković.

Direktor "Aleksinačkih rudnika" Nemanja Denić rekao je da njihovi radnici izvode radove u rudniku "Soko" i dio su tog kolektiva.

"Mjere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvidjeti", rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

Radio televizija Srbije RTSje ranije danas javila da se u rudniku "Soko" kod obrušio dio jame i da su rudari ostali zarobljeni.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović kazao je ranije za RTS da je nesreća velika i da je, prema prvim informacijama, poginulo osam rudara, a da je oko 20 njih povrijeđeno.

Istakao je da su uglavnom u pitanju lakše povrede.

"Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, pa i mi, dio se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac. Za sada imamo dovoljno kapaciteta", dodaje Živadinović.

Naveo je tada da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara.

Kaže i da se radi o aleksinačkoj smjeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca

Portal Nova.rs je ranije naveo da je prema prvim nezvaničnim informacijama osam stradalih, te naveo da je došlo do eksplozije metana.

Do nesreće je došlo u jutros oko pet sati.

U smjeni bilo 49 rudara, 18 zbrinuto u Opštoj bolnici u Aleksincu

Direktor Opšte bolnice u Aleksinac doktor Goran Vidić kazao je ranije za RTS da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, kao i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.

Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povrijeđenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

"Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odjeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima", dodaje doktor.

Ističe da su u kontaktu sa upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smjeni.

"Teška je situacija ovdje, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo", navodi Vidić.

U Nišu zbrinuta dva rudara, Perišić: Imamo najavu dolaska 20 do 30 rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kazao je ranije za za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

"Imamo najavu dolaska jedne veće gupe – između 20 i 30 povrijeđenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo vjerovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku njegu, u to ne treba sumnjati", dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

Bonus video: