Tijesna većina SPS i SNS u Beogradu

Prema preliminarnim rezultatima vlast u prijestonici Srbije ostaje ista, ali bez komforne većine

8062 pregleda 1 komentar(a)
Sa biračkog mjesta u Beogradu, Foto: Reuters
Sa biračkog mjesta u Beogradu, Foto: Reuters

Prema preliminarnim rezultatima koje je sinoć objavila Gradska izborna komisija u Beogradu, na lokalnim izborima u glavnom gradu Srbije najviše glasova, 38,15, osvojila je lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve.

Preliminarni rezultati su, sa danom zakašnjenja, saopšteni na osnovu 88,63 odsto obrađenih biračkim mjesta i ukoliko budu potvrđeni Srpska napredna stranka će u budućem sazivu Gradske skupštine imati 48 mandata. Lista Ivica Dačić premijer - Toma Fila gradonačelnik osvojila je 7,01 odsto glasova i imaće osam mandata, što znači da ove dvije partije, koje su na vlasti u Beogradu od 2014. godine, imaju potrebnu većinu da formiraju i novu vlast.

Skupština Beograda ima 110 odbornika, a za većinu u gradskom parlamentu, potrebna je podrška 56 odbornika.

Prema preliminarnim rezultatima lista najjača opoziciona lista Ujedinjeni za pobedu Beograda osvojila je 26 mandata, a koalicija Moramo 13. Cenzus u Beogradu su prešle još tri desničarske političke struje - koalicija NADA sa sedam mandata, i Zavetnici i Dveri sa po četiri mandata.

Uprkos tome što prema ovim rezultatima SNS i SPS imaju većinu za formiranje vlasti u Beogradu, takva većina ne bi bila komforna, ističe Radio Slobodna Evropa. Usljed toga moguće je da će pokušati da privuku neku od desničarskih partija.

Dok su Miloš Jovanović, lider koalicije Nacionalno demokratska alternativa (NADA), i Boško Obradović iz Dveri nakon izbora saopštili da su naklonjeniji pregovorima sa opozicijom, predsjednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je u izjavi za Televiziju Prva nije isključila odlazak na pregovore sa Vučićem i rekla je da “ne može da zamisli” koaliciju sa opozicionom “Ujedinjenom Srbijom”.

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda je Aleksandar Šapić, predsjednik beogradske Opštine Novi Beograd i potpredsjednik Glavnog odbora SNS.

Pravo glasa na izborima u Beogradu imalo je više od 1,6 miliona građana. To je oko četvrtine ukupnog broja birača u Srbiji.

Značaj izbora u Beogradu objašnjava i to što se funkcija gradonačelnika glavnog grada smatra čak važnijom od ministarske u Vladi Srbije.

Gradonačelnik kontroliše daleko najveću lokalnu kasu u Srbiji, a budžet glavnog grada veći je i od regionalnog budžeta Vojvodine.

Predstavnici koalicije “Moramo” i građani sinoć su organizovali protest ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, najavili da će “braniti svaki glas”.

Bonus video: