Slovenija: 3.400 novozaraženih, preminulo šestoro

Epidemiološki trendovi u padu, smanjuje se i broj hospitalizovanih

4057 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvršeno 3.400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ipak svi epidemiološki trendovi su u padu, a umrlo je još šestoro oboljelih, objavio je danas slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Broj novozaraženih koji je potvrđen sa 34.915 PCR i brzih antigenskih testova, je za 1.012 slučajeva manji nego prije sedam dana, prenosi Hina.

Smanjuje se i broj hospitalizovanih, pa je trenutno 272 oboljelih na običnim kovid odjeljenjima, a 37 na intenzivnoj njezi, objavilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.

U padu je i broj aktivnih slučajeva, pa je po posljednjim podacima 34.915 aktivnih zaraza.

Ukupan broj vakcinisanih već duže vrijeme stagnira, pa je vakcinisano još uvijek samo oko 58 odsto ukupne populacije, interes za vakcinaciju poslednjih je dana povećan, što se po navodima ljekara može pripisati predstojećim uskršnjim praznicima, odnosno početkom sezone putovanja u zemlje koje još zahtijevaju kovid potvrde.

Najčešće se međutim vakcinišu oni koji primaju buster dozu, a vrlo su rijetki oni koji dolaze po prvu dozu, prenijeli su slovenački mediji.

Bonus video: