Crnogorska porodica iz Berlina pomaže Dalmaciju: Stigla pošiljka od 1.500 paketa

"Zahvaljujući gestu porodice dobročinitelja, vaskršnje parče ljubavi dobiće oni kojima, na žalost, i ono najosnovnije za preživljavanje nerijetko postaje luksuz, ali nezanemarljivo važno je to što će mnogi od njih osjetiti da nisu usamljeni u svojoj muci, da neko, iako daleko od njih, hrišćanski i ljudski misli i brine o njima"

39923 pregleda 195 reakcija 22 komentar(a)
Pošiljka od 1.500 prehrambeno-higijenskih paketa, Foto: Privatna arhiva
Pošiljka od 1.500 prehrambeno-higijenskih paketa, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska porodica iz Berlina, iako anonimna, poznata je ovdašnjoj javnosti po brojnim dobročinstvima kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Ova porodica je u ovogodišnjoj vaskršnjoj pošiljci za Dalmaciju obezbijedila 1.500 prehrambeno-higijenskih paketa za porodice koje se nalaze u oskudici i kojima je ova pomoć više nego dobrodošla.

Pošiljka u vidu osnovnih prehrambenih namirnica, tri puta veća od one koju je ista ova porodica uputila i pre dvije godine, distribuira se preko osamnaest parohija u Eparhiji dalmatinskoj, od Imotskog preko Knina, Šibenika do Zadra.

“Zahvaljujući gestu porodice dobročinitelja, vaskršnje parče ljubavi dobiće oni kojima, na žalost, i ono najosnovnije za preživljavanje nerijetko postaje luksuz, ali nezanemarljivo važno je to što će mnogi od njih osjetiti da nisu usamljeni u svojoj muci, da neko, iako daleko od njih, hrišćanski i ljudski misli i brine o njima”, navodi se u saopštenju.

Želja dobrotvora iz Berlina je da se poštuje princip anonimnosti što važi za cjelokupni humanitarni angažman - da se ne pominju ni njihova imena niti onih kojima će pomoć biti uručena.

Osim ovogodišnje pozamašne pomoći, ova porodica je učinila niz dobrih djela u Dalmaciji, od obnove sakralnih objekata do adaptacije domova egzistencijalno najugroženijih.

“Dosljedni u stavu da ostanu privrženi anonimnoj filantropiji, želja ove porodice je da se ne odvraća pažnja od suštine-osnovne međuljudske solidarnosti i pružanja pomoći onima kojima je najpotrebnija, bez dodatnih promovisanja onih koji pomoć pružaju, i bez nepotrebnog eksponiranja onih koji su, sticajem životnih okolnosti, primorani da zavise od tuđe pomoći. Korisnici nikada neće saznati imena svojih dobročinitelja, niti će im ikada moći uzvratiti, ali osmijeh onih koji će biti obradovani tuđom brigom najbolje će svjedočiti o ispravnosti odluke onih koji pomažu, bez ikakve želje da im se odaju priznanja i pohvale, već čine upravo ono što je prije dvije hiljade godina Hristos rekao u Besjedi na gori: „Pazite da milostinju svoju ne činite pred ljudima da vas oni vide“. U svojoj dugoj prošlosti Dalmacija je bila više gladna nego sita, ali uvijek je bila toliko dostojanstvena da upamti one koji su bili uz nju kad su teška vremena vapila za tuđom podrškom i bratskom ispruženom rukom. Vjerujemo da će i pomoć crnogorske porodice iz Berlina ostati upamćena u srcima onih koje su mnogi zaboravili. Dalmacija im bar toliko duguje”, zaključuje se u poruci.

Bonus video: