Vučić: Srbija pod pritiskom glasala za isključenje Rusije iz UN savjeta

"Srbija je na evropskom putu. Mi smo vojno neutralna država, ali nismo politički neutralna država, mi smo na evropskom putu"

12730 pregleda 23 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prvobitna pozicija Srbije na glasanju za suspenziju Rusije iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija bila da bude uzdržana, ali da je usljed pritisaka odlučeno da se glasa za rezoluciju.

UN su u četvrtak donijele odluku da se Rusija isključi iz Savjeta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zločinima u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

"Naša je odluka bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritiska, koji nemaju veze sa ličnim. Niko nije meni došao i rekao, ili me ucijenio, ali oni ucjenjuju zemlju...Oni vam kažu da li vi znate da se danas ili sjutra odlučuje o tome hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija (Evropske unije) za naftu", izjavio je Vučić u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije (RTS).

Srbija je, kako je Vučić objasnio – vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

"Srbija je na evropskom putu. Mi smo vojno neutralna država, ali nismo politički neutralna država, mi smo na evropskom putu", dodao je Vučić.

Putinove čestitke na pobjedi

Vučić je potvrdio da mu je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, čestitao na pobjedi na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u nedjelju 3. aprila.

Predsjednik Srbije je, kako je objasnio, sa ruskim predsjednikom razgovarao o snabdijevanju Srbije gasom i Naftnoj industriji Srbije, koja je u vlasništvu ruske državne kompnaije Gazpromnjeft.

Putin je Vučiču, kako je ovaj naveo, rekao da "sve u Ukrajini ide po njegovim (Putinovim) planovima".

Presretanja aviona iz Moskve prema Beogradu

Predsjednik Srbije je za javni servis rekao da je u srijedu, 6. aprila, nepoznati vojni avion, iznad Letonije, na letu Moskva Beograd, pratio putnički avion.

Let Moskva – Beograd, kasnio je tri sata, naveo je Vučić.

"Avion je bio vojni lovac - podsjećao na fantoma 15 ili eurofighter", rekao Vučić.

On je prenio da je ruska kontrola letjenja upozorila Srbiju o tom avionu.

"Taj jučerašnji događaj nije nas ostavio ravnodušnim. Sjutra će država da traži dodatne informacije od Rusa ali i od NATO", rekao je Vučić.

Srbija je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija 2. marta, kojom se osuđuje ruska invazija, ali zvanični Beograd je odbio da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

Bonus video: