RSE: Dobrovoljac iz Srbije poginuo boreći se na ruskoj strani u Ukrajini

Kako se dijeli na Telegram kanalima, gdje se vijest najprije proširila, Dimitrijević je početkom aprila poginuo na frontu kod Luganska na istoku Ukrajine

10241 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Pripadnici proruske milicije u oblasti Luganska, Foto: Reuters
Pripadnici proruske milicije u oblasti Luganska, Foto: Reuters

Državljanin Srbije Stefan Dimitrijević poginuo je na frontu u Ukrajini, a prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE) on nije jedini iz Srbije koji se nalazi na ratištu u toj državi.

Informaciju je 7. aprila potvrdio njegov brat na društvenim mrežama, koji se u objavi i oprostio od njega.

„Nadam se da ću dočekati njegov kovčeg i da ću ga sahraniti na ruskom groblju u Beogradu, jer smatram da bi on tako želio, da bude blizu kuće, a na groblju zemlje za koju je dao svoj život“, piše u objavi.

Kako se dijeli na Telegram kanalima, gdje se vijest najprije proširila, Dimitrijević je početkom aprila poginuo na frontu kod Luganska na istoku Ukrajine.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da ne posjeduju nikakve informacije o Dimitrijeviću – niti da je otišao u Ukrajinu, niti da je poginuo.

Stefan Dimitrijević, poznatiji kao Stefan Ćelavi, bio je na frontu u Donbasu i 2014. godine, kada je učestvovao u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani, i to u sklopu ekstremno desničarskog pokreta zvanog "Internacionalna brigada".

Iako se zna da je Dimitrijević bio pod istragom Generalnog tužilaštva u Ukrajini, ishod nije poznat.

Za učešće u ratu u Ukrajini na strani proruskih strana u periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiji su donijete 32 osuđujuće presude, a sve po osnovu sporazuma o priznanju krivice. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest mjeseci osuđeno četiri osobe.

Prema presudama koje je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu, dvanaestorica od trideset dvojice osuđenih bili su članovi "Internacionalne brigade" (Unité Continentale).

Bonus video: