nakon sastanka sa predsjednikom srbije aleksandrom vučićem

Đilas: Jedino novi izbori mogu da riješe političku krizu, dio opozicije može da pretrči i bude dio vlasti

Đilas je rekao da se sa Vučićem nije saglasio o mnogo tema, ali jeste oko toga da su pred Srbijom veliki izazovi jer se svijet podijelio, kao i da je za svaku vlast bitno da ima legitimitet i legalnost

10330 pregleda 2 komentar(a)
Nakon sastanka sa Vučićem, Foto: BETAPHOTO
Nakon sastanka sa Vučićem, Foto: BETAPHOTO

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je razgovor bio težak, da je on ponovio svoj zahtjev da u Beogradu ponovo budu organizovani izbori kako bi vlast bila legitimna, a da će Vučić svoj stav reći do kraja nedelje.

Đilas je rekao da se sa Vučićem nije saglasio o mnogo tema, ali jeste oko toga da su pred Srbijom veliki izazovi jer se svijet podijelio, kao i da je za svaku vlast bitno da ima legitimitet i legalnost.

Dodao je da dio opozicionih stranaka može sada da "pretrči i bude dio vlasti", ali da takva vlast nema legitimitet.

"Vučić me je obavijestio da su njega saradnici informisali da on ima 60 odbornika koji bi glasali za beogradsku vlast, a nije ni morao jer vidim već u Gradskoj izbornoj komisiji kako glasaju Zavetnici, a i koalicija NADA im se pridružila, vidim POKS koji kaže da ne može sa onima koji za svoj narod kažu da je genocidan, što je najveća besmislica", rekao je Đilas.

On je ponovio da jedino novi izbori mogu da riješe političku krizu i da on ne vidi drugo rješenje.

Lider SSP-a kazao je da njegova koalicija neće odustati od iznošenja primjedbi na prethodne izbore, da će tražiti pravdu pred Upravnim sudom, ali da čak i kada bi sve primjedbe bile prihvaćene, ostaje mogućnost da pojedine stranke koje su na izborima učestvovale kao opozicija, na kraju ipak "prelete u vlast".

"Ukoliko sve danas opozicione stranke ostanu na stavovima na kojima su ušli u skupštinu grada, jer niko prije izbora nije rekao da će da pravi vlast sa (Goranom) Vesićem i (Aleksandrom) Šapićem, ostaće odnos 55 prema 55, to je predsjednik na RTS-u potvrdio", rekao je Djilas.

On je novinarima ispred zgrade predsjedništva pojasnio da se zna procedura, a to je uvođenje privremenog organa vlasti i novi izbori za grad.

Ukoliko neki "pretrče", onda vlast može da bude formirana, rekao je Đilas dodavši da u tom slučaju ona nije legitimna, te bi do kraja godine trebalo organizovati nove izbore u boljim uslovima.

Lider SSP-a rekao je novinarima da o drugim temama nije bilo riječi.