Vučić usred diplomatske vatre: "Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija"

Pritisak na Beograd predvodi Njemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u Evropskoj uniji (EU), navodi dnevnik i dodaje da je njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer u čestitki Vučiću napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od ključnog značaja

10554 pregleda 35 reakcija 15 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Vučić, Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Poslije predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji naglo je povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije, a prvi put je za vrijeme ukrajinske krize nezadovoljstvo pokazala i Moskva, piše moskovski dnevnik Komersant.

U članku pod nazivom "Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija", list piše da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dvije strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali teško da će se okrenuti od Rusije.

Pritisak na Beograd predvodi Njemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u Evropskoj uniji (EU), navodi dnevnik i dodaje da je njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer prošle nedjelje u čestitki Vučiću napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od ključnog značaja.

Komersant piše danas da su se time obistinile prognoze eksperata da će se pritisak EU i SAD na Srbiju poslije izbora povećati.

"Od samog početka sadašnje krize u Ukrajini Zapad je procijenio da je nenormalno da Srbija ostane jedina među članovima i kandidatima za EU koja se nije priključila sankcijama. Beograd je dobio prećutno odlaganje samo do izbora 3. aprila. Štaviše, Zapad nije bio zadovoljan ni činjenicom da je Srbija u proteklom periodu tri puta podržala antiruske rezolucije u UN, uključujući i onu nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savjetu za ljudska prava", navodi Komersant.

List piše da je "novi i veoma neprijatni momenat za Vučića, koji pokušava da sjedi na dvije stolice", bilo to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva.

List citira portparolku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je izjavila da Moskva ne razumije predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, a koji govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku zapadnih država i da zato idu na kompromise.

"Ne razumijemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je riječ o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumjeti", prenosi Komersant riječi Zaharove.

"Prijateljski odnos prema Rusiji" Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama, kao i da se sjeti želje predsjednika Vladimira Putina – da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše list.

Dnevnik navodi da je glavni partner Vučićeve Srpske napredne stranke – Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koji se u Srbiji smatra "jednim iz ključnih proruskih političara".

List međutim, ukazuje na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da nema nikakvog dogovora o tome da će Dačić biti premijer.

Bonus video: