OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE U BIH

Izricanje presude Mladiću 22. novembra

Uhapšen je u maju 2011. nakon višegodišnjeg skrivanja. Proces pred Tribunalom u Hagu počeo je u godinu dana kasnije, podsjeća B92
2 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ažurirano: 18.10.2017. 13:53h

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću povodom optužbi za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, najavljeno je danas iz Haga.

Presudu će donijeti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci 1 tog suda, sa početkom u 10 sati.

Uhapšen je u maju 2011. nakon višegodišnjeg skrivanja. Proces pred Tribunalom u Hagu počeo je u godinu dana kasnije, podsjeća B92.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dvije tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična djela, kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Prošlog mjeseca neki mediji su naveli da se Mladić, koji je imao moždani udar i zbog teškog zdravstvenog stanja nije u potpunosti u mogućnosti da prati suđenje, osjeća loše, odnosno damu je zdravstveno stanje dodatno pogoršano. Zbog toga su njegovi pravni zastupnici, ali i porodica, zatražili da od Vlade Srbije da u Hag pošalje garancije za njegovo liječenje u Srbiji.

Preporučujemo za Vas