Američki senatori: Očekujemo da Srbija bude uz Zapad u suprotstavljanju Rusiji

"Ako Srbija namjerava da bude dio EU, onda vjerovatno nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbjednosne odnose sa Kinom", kazao je Marfi

4734 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Troje američkih senatora koji su u posjeti Beogradu danas su izrazili očekivanje da će Srbija kao demokratska zemlja biti uz zapadne saveznike u suprotstavljanju Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, američki senatori su naveli da su sa njim razgovarali i o odluci Beograda da ne uvodi sankcije Rusiji i o potrebi da uskladi spoljnu politiku sa EU.

Član Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD Kris Marfi rekao je da su Vučiću "prenijeli nadu" da će politički i ekonomski odnosi Srbije i SAD "biti još jači", ali i shvatanja o invaziji Rusije na Ukrajinu, odnosno "grubom kršenju međunarodnih normi".

"Srbija je saveznik i partner SAD, mi shvatamo da Srbija ima duge veze sa Rusijom, ali je ovo trenutak kada postoji veliki rizik ako mi kao demokratska zajednica ne pošaljemo jedinstvenu poruku o posljedicama ponašanja Rusije u Ukrajini", kazao je Marfi.

On je naveo da je tok rata u Ukrajini "brutalan", da su na meti civili i da demokratske države to ne mogu tolerisati.

"Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedjelja i mjeseci, da pošaljemo tu jasnu poruku Rusiji. Ovo je prekretnica ne samo za Evropu, nego za cijeli svijet. Ako demokratske zemlje svijeta sada nijesu zajedno, onda će to ostaviti otvorena vrata drugim velikim državama da isto to učine u drugim djelovima svijeta", dodao je.

Marfi je rekao i da svaka zemlja, dugoročno gledano, "treba da donese odluku da li je najpametnije da svoju bezbjednost vezuje za Kinu".

"Ako Srbija namjerava da bude dio EU, onda vjerovatno nije u njenom dugoročnom interesu da razvija bezbjednosne odnose sa Kinom. Ako Srbija nastavi da se kreće ka EU, stvari mogu biti komplikovanije u zavisnosti odakle Srbija dobija neka (oružana) sredstva", kazao je američki senator.

Naveo je da put Srbije ka EU "traje duže i ima više prepreka nego što bi neki voljeli", ali je dodao da SAD vjeruju da Srbija želi da se pridruži Uniji i da srpski narod u tome ima podršku Vašingtona.

Marfi je rekao da je i Kosovo bilo tema sastanka sa Vučićem i izrazio razočaranje "što nema više napretka u sprovođenju sporazuma".

Članica Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD Džin Šejhin rekla je da je na sastanku sa Vučićem bilo riječi i o odbijanju Srbije da uvede sankcije Rusiji.

"Razgovarali smo o tome i sigurna sam da ćemo nastaviti da razgovaramo o tome i u budućnosti. Kao što je predsjednik Vučić rekao, budućnost Srbije je uz ostatak Evrope, na Zapadu, i ona se kreće u tom smjeru. Ako je to namjera, onda njena spoljna politika treba da bude usklađena sa EU", kazala je Šejhin.

Ona je ukazala na važnost Zapadnog Balkana za SAD, "posebno u vrijeme koje je veoma kritično za evropsku istoriju".

"Nadamo se da će demokratske zemlje Evrope biti zajedno u suprotstavljanju onome što se dešava u tom, ničim izazvanom ratu. Imali smo dobre sastanke u Beogradu, želimo da saznamo šta možemo učiniti da podržimo Srbiju na njenom putu integracije sa EU i sa Zapadom", dodala je.

Senator Tom Tilis, član Odbora za oružane snage, rekao je da je "veoma značajno" da SAD nastave da grade sa Srbijom "veoma jake odnose" i da podržavaju njene napore da se približi EU.

"U Ukrajini je ruska vojska izvršila invaziju na suverenu teritoriju zemlje koju je sama priznala. Mi kao zapadni savez moramo biti ujedinjeni i pozvati Rusiju na odgovornost. Moramo se ujediniti kao zemlje koje vole slobodu protiv ubilačkih i agresivnih aktivnosti Rusije", naveo je Tilis.

Bonus video: