EP će Rezolucijom tražiti od Srbije da uvede sankcije Rusiji

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posvećuje stanju u medijima i ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i "zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti", te napad na političke protivnike i širenje dezinformacija

5132 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament (EP) će Rezolucijom izraziti žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Evropske unije (EU) nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovo stoji u nacrtu Rezolucije koji će EP usvojiti u toku ove godine.

U nacrtu Rezolucije u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid pozivaju se novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrijednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbjednosti politika, uključujući sankcije Rusiji".

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih prijetnji.

Evropski parlament će Rezolucijom pozvati srpske vlasti da djeluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje. Žali se zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabranu većinu da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

O odlomku koji se tiče nedavnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, u nacrtu Rezolucije se pozdravlja povećana izlaznost birača te povratak u pluralistički parlament, međutim izražava se žaljenje zbog, kako se kaže, veoma polarizovanog političkog okruženja te kampanje koja je okarakterisana ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom na birače. S tim u vezi, osuđuje se nasilni napad na Pavla Grbovića.

Takođe se u tekstu izražava žaljenje zbog odluke Vlade Kosova da odbije predlog kojim bi se omogućilo prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa na teritoriji Kosova za aprilske izbore, kao što je to bio slučaj ranije.

Nacrtom rezolucije se podsjećaju srpske vlasti da će napredak u dijalogu o normaliziciji odnosa sa Kosovom odrediti tempo pristupnih pregovora.

Ponavlja se podrška dijalogu Beograda i Prištine i važnost konstruktivnog angažmana srpskih i kosovskih vlasti u cilju postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji, što je ključno za obje zemlje da napreduju njihovim evropskim putevima. Takođe se poziva na poštovanje i punu primjenu svih prethodnih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština na Kosovu.

U nacrtu Rezolucije se poseban prostor posvećuje stanju u medijima. Ističe se žaljenje zbog ograničene slobode medija i "zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti", te napad na političke protivnike i širenje dezinformacija.

Žali se takođe zbog kontinuiranih fizičkih napada, zastrašivanja, govora mržnje i političkih uvreda na novinare i civilno društvo, a beogradske vlasti se pozivaju da istraže sve slučajeve takvih napada i da poboljšaju sigurnost novinara. Takođe se nacrtom Rezolucije poziva na opšte poštovanje osnovnog prava na mirna okupljanja. Osuđuje se nasilje grupa ekstremista i huligana tokom mirnih protesta.

Tekstom nacrta se poziva nova većina u Srbiji da ubrza približavanje zemlje evropskim politikama i vrijednostima, te se ističe spremnost evropskih zastupnika da nastave saradnju u okviru međupartijskog dijaloga.

Pozdravljaju se nedavne promjene ustava nakon referenduma koji je održan 16.januara.

Pozdravljaju se takođe, kako se kaže, određena poboljšanja u radu Narodne skupštine, međutim izražava se zabrinutost zbog toga što se zapaljivi jezik i dalje koristi tokom parlamentarnih rasprava i poziva se novi parlament da ne toleriše ovu praksu.

U nacrtu Rezolucije se ponavlja zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala te se poziva Srbija da intenzivira napore za efikasno rješavanje ovih pitanja.

Autor nacrta rezolucije je izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik. Rasprava o tekstu će biti održana u četvrtak, 21. aprila na spoljnopolitičkom komitetu EP.

Zastupnici imaju pravo da predlože i dodatne amandmane koji će u slučaju glasanja blagovremeno biti uvršteni u načelni tekst. Kasnije u toku ove godine će ovaj tekst biti izglasan na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta čime dobija verziju Rezolucije. Rezolucije EP nijesu pravno obavezujuće za državne članice niti institucije EU.

Bonus video: