Rusija građanima BiH odobrila ulazak bez vize

Odlukom ruske Vlade od 14. aprila državljani BiH mogu ući u Rusiju vazdušnim putem bez viza pod uslovom da ukupni boravak ne prelazi 30 dana u okviru svakih 60 dana, računajući od datuma prvog ulaska

3258 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina (BiH) je odlukom Vlade Rusije uključena u listu 20 država čiji građani mogu ući u Rusiju bez viza direktnim letovima, objavljeno je u srijedu, 20. aprila na službenoj stranici Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Kako je navedeno na stranici, odlukom ruske Vlade od 14. aprila državljani BiH mogu ući u Rusiju vazdušnim putem bez viza pod uslovom da ukupni boravak ne prelazi 30 dana u okviru svakih 60 dana, računajući od datuma prvog ulaska.

U drugim slučajevima je potrebna viza.

Takođe navode da državljani BiH mogu ući u Rusku Federaciju uz negativan rezultat PCR testa (na ruskom ili engleskom jeziku), ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ovo pravilo se odnosi i na sve one koji posjeduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji.

BiH nije uvela sankcije Rusiji jer Predsjedništvo BiH do sada nije postiglo saglasnost po tom pitanju.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio je protiv bilo kakvih sankcija Rusiji.

Smatrao je da BiH po tom pitanju treba ostati neutralna - iako je u obraćanju novinarima 28. februara rekao da "poštuje teritorijalni integritet svih članica UN, pa tako i Ukrajine".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i drugi član Predsjedništva Željko Komšić, osudili su rusku agresiju na Ukrajinu.

Ujedinjene nacije su 7. aprila donijele odluku da se Rusija treba isključiti iz Vijeća UN-a za ljudska prava (UNHRC) zbog izvještaja o zločinima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Devedeset i tri zemlje glasale su za taj potez, 24 protiv, a 58 je bilo uzdržano. Za isključivanje Rusije glasala je i Srbija, kao i BiH, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

BiH je glasala i za rezoluciju kojom se izražava žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahtijeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine, 2. marta.

Bonus video: