Ko je Robert Golob - liberal koji je malu zelenu stranku pretvorio u pobjednika izbora u Sloveniji

Zalaže se za ličnu i društvenu odgovornost i tehnokratski pristup vlasti, koju namjerava da formira sa drugim strankama lijevog centra - kladi se na zelenu i digitalnu transformaciju kako bi zemlju odveo na put uspjeha

17035 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potencijalni novi premijer Slovenije Robert Golob, koji je sa opozicioniom "Pokretom Sloboda" pobijedio na parlamentarnim izborima u toj zemlji, napravio je uspješnu karijeru kao izvršni direktor u energetskom sektoru, prije nego se vratio u politiku kao novo ime - baš pred parlamentarne izbore.

Njegova stranka je na izborima izborima osvojila 34 odsto glasova, odnosno 40 mandata od 90 poslaničkih mjesta, piše Tanjug, a prenosi RTS.

Robert Golob, 55-godišnji stručnjak za elektroenergetski sistem iz zapadnog regiona Primorska, odlučio je da izazove aktuelnog premijera Janeza Janšu na birališta nakon što nije uspio da dobije podršku krajem prošle godine za još jedan mandat generalnog direktora energetske kompanije GEN-I, poslije 15 godina provedenog na njenom čelu, prenijela je STA.

Međutim, Golob nije nov u politici, nova je samo uloga u kojoj se našao.

Pod liberalnom vladom Janeza Drnovšeka bio je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu životne sredine od 1999. do 2002. godine.

Prije toga je bio na čelu pregovaračkog tima Slovenije o energetskoj politici u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Golob je 2011. godine postao potpredsjednik Pozitivne Slovenije, stranke koju je osnovao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 2011, ali nije uspjela da formira vladu.

Umjesto toga, vladu je formirao Janša, koji je smijenjen poslije godinu na funkciji zbog propusta vezanog za svoju imovinu.

Janković, koji se u to vrijeme suočavao sa sličnim optužbama kao Janša, kaže da je Golob bio njegov "prvi izbor" da naslijedi Janšu na mjestu premijera.

Međutim, Golob se navodno predomislio i premijerka je postala Alenka Bratušek, dodaje Tanjug.

Nakon raskola u Pozitivnoj Sloveniji, Golob je stao na stranu Bratušekove i jedno vrijeme postao potpredsjednik njene stranke.

Golob je prvi put nagovestio da će se vratiti u politiku na konferenciji za novinare GEN-I u novembru 2021, na kojoj se pojavio rame uz rame sa Janšinim bivšim saveznikom, brigadnim generalom Antonom Krkovičem, koji je rekao da su plan da se Golob smijeni sa mjesta šefa GEN-I orkestrirali ljudi bliski Janši.

Golob
Golobfoto: Reuters

Nakon mnogo spekulacija, Golob je preuzeo malu zelenu stranku koju je formirao Jure Leben, ministar životne sredine 2018-19 i preimenovao je u "Pokret sloboda" na kongresu krajem januara, zajedno sa nekoliko profesionalaca koji su izgubili ili napustili karijeru pod tadašnjom vladom, uz obećanje da će se fokusirati na zelenu agendu, otvoreno društvo, normalizaciju i modernu državu blagostanja.

Politički, Golob je liberal koji se zalaže za ličnu i društvenu odgovornost i tehnokratski pristup vlasti, koju namjerava da formira sa drugim strankama lijevog centra.

On se kladi na zelenu i digitalnu transformaciju kako bi zemlju odveo na put uspjeha.

Golob je posljednjih nedjelja često govorio da bi mu prvi prioritet nakon izbora, čak i prije formiranja vlade, bio da podrži civilno društvo u pritisku na usvajanje predloga zakona koji imaju za cilj da se ukine ono što smatraju štetnim zakonima koji je Janšina vlada usvojila kroz parlament, zajedno sa predlogom zakona da javni emiter postane nezavisan od politike.

Kada se vlada formira, on kaže da će njihov prvi zadatak biti da se pripreme za jesenji talas Kovid-19 kako bi zaštitili ugrožene, a istovremeno omogućili društvu, ekonomiji i posebno školama da normalno funkcionišu.

Drugi prioritet biće obezbjeđivanje snabdijevanja energijom za zimu i zaštita ugroženih od cjenovnih šokova.

O Golobu se lično malo zna, jer je vodio računa da svoju porodicu drži dalje od očiju javnosti.

Otac troje djece, Golob je rođen 23. januara 1967. godine u Šempetru pri Gorici na zapadu Slovenije.

Diplomirao je na ljubljanskom Fakultetu za elektrotehniku 1989. godine, a zatim je magistrirao i doktorirao, nakon čega je dobio Fulbrajtovu stipendiju za gostujuću poziciju na Tehnološkom institutu Džordžije u Atlanti, u SAD.

Godine 1997. zaposlio se kao docent na svom starom fakultetu.

Bonus video: