poruka portparolke eu

Pisonero: EU očekuje da se Srbija uskladi sa sankcijama Rusiji

Srbija je identifikovala ulazak u Uniju kao svoj strateški prioritet, te je pregovaračkim okvirom predviđeno njeno postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom zvaničnog Brisela, podsjeća Pisonero

3608 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portparolka Evropske unije, Ana Pisonero, rekla je za portal Nova.rs da ta zajednica očekuje od Srbije da se postpeno uskladi sa njihovom spoljnom politikom, što podrazumijeva i uvođenje restriktivnih mjera, odnosno uvođenje sankcija Rusiji.

Na pitanje da li na ulazak Srbije u EU, odnosno pristupne pregovore, može da utiče njen stav o ratu u Ukrajini i odbijanje da uvede sankcije Rusiji, Pisonero je odgovorila da odluka o proširenju u rukama država članica, piše Nova.rs.

Ona dodaje da je Srbija identifikovala ulazak u Uniju kao svoj strateški prioritet, te da je pregovaračkim okvirom predviđeno njeno postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom zvaničnog Brisela.

“Očekujemo da ona postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući i u vezi sa restriktivnim mjerama. Odluke o narednim koracima u vezi sa proširenjem su u rukama država članica”, rekla je Pisonero.

Podsjetila je kako je ta zajednica reagovala na eskalaciju sukoba u Ukrajini.

“EU je najoštrije osudila ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i uvela je opsežne pakete sankcija ruskom i bjeloruskom režimu, ciljajući na pojedince, institucije i kompanije. Time je EU poslala jasnu poruku da podrška ruskoj invaziji košta. Sankcije EU u vezi sa postupcima Rusije kojima se podriva teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine ostaju pod stalnim nadzorom. Bilo koju odluku o uvođenju dodatnih mjera Rusiji ili njenim pristalicama donosi Savjet jednoglasno”, navodi ona.

Pisonero naglašava da se Srbija usaglasila sa Deklaracijom visokog predstavnika EU kojom se oštro osuđuje odluka Vladimira Putina da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne entitete, kao i odluku o slanju ruskih trupa u te oblasti.

“Srbija je takođe podržala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji na Ukrajinu, najoštrije osuđujući agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Međutim, Srbija se nije uskladila sa restriktivnim mjerama EU koje proizilaze iz vojne agresije Rusije na Ukrajinu”, napominje Pisonero.