Vučić i Brnabić sa Donfrid o evrointegracijama i dijalogu s Kosovom

Vučić je tokom sastanka istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primjer uspješne regionalne saradnje naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, navodi se u saopštenju

3831 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 26. aprila na sastanku sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Aziju Karen Donfrid o dijalogu Kosova i Srbije, evrointegracijama Srbije i regionalnoj saradnji, navodi se u saopštenju Predsjedništva Srbije.

Sagovornici su razgovarali i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Vučić je tokom sastanka istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primjer uspješne regionalne saradnje naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU, navodi se u saopštenju.

Inicijativa "Otvoreni Balkan" osnovana je oktobra 2019. godine. Inicijativu su pokrenuli su najviši predstavnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, s idejom da se olakša protok ljudi, robe i kapitala na nivou te tri države.

Vučić je takođe rekao da je Srbija u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala svoj izvoz u Sjedinjene Države i pozdravio prisustvo američkih kompanija u Srbiji.

Kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, Vučić je rekao da je Srbija ispunila svoje obaveze, ali da to nisu učinile kosovske vlasti.

"Ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština“, rekao je on.

Kosovo i Srbija su u proljeće 2013. potpisale Briselski sporazum koji predviđa, između ostalog, ukidanje institucija Srbije na Kosovu i formiranje Zajednice srpskih opština, koju bi činile sredine sa većinski srpskim stanovništvom, ali ona do danas nije formirana. Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. godine.

Donfrid je navela da se Sjedinjene Države snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u Evropsku uniju i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.

Ona je takođe pozdravila inicijativu „Otvoreni Balkan“ i namjeru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje.

Donfrid je u Beogradu nakon posjete Prištini 25. aprila.

Kako se navodi u ranijem saopštenju Stejt departmenta, ona je u Beogradu trebalo da pozove Srbiju da pojača reforme u cilju integracije i unaprijedi regionalnu stabilnost i prosperitet i ponovi potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi Evropska unija.

Dio srpske delegacije bili su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković, kao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Pored specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, sastanku je prisustvovao američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Ambasada SAD-a u Srbiji saopštila je na svom Tviter nalogu kako je za njih partnerstvo sa Srbijom veoma važno.

“Dolazak Karen Donfrid, pomoćnice državnog sekretara SAD, je još jedna potvrda želje za izgradnjom jačih veza Srbije i SAD”, navodi se u tvitu Ambasade.

Brnabić: Srbija posvećena reformama u oblasti vladavine prava

Donfrid se 26. aprila sastala i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Brnabić je na sastanku rekla da je Srbija posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a da je najvažniji dio tog posla urađen usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca.

U Srbiji je u januaru organizovan referendum o promjeni Ustava. Prema izmjenama Ustava, sudije i tužioce neće birati Skupština Srbije, kao što je to do sada bio slučaj, već Visoki savjet sudstva (VSS) i Visoki savjet tužilaca (VST).

Brnabić je u razgovoru, kako se navodi u saopštenju Vlade, istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR-om, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu.

Donfrid u Prištini: Status kvo ne donosi rješenje

Donfrid se 25. aprila u Prištini najprije sastala sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani sa kojom je razgovarala o napretku dijaloga Kosova i Srbije, a potom i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Izuzetno je važno i hitno da Kosovo i region preduzmu neophodne korake za sprovođenje neophodnih reformi oko demokratske konsolidacije, za njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije“, rekla je Donfrid u obraćanju novinarima u Prištini 25. aprila nakon sastanka sa Osmani.

Ona se medijima obratila i nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem uz poruku da bi Kosovo i Srbija trebalo više da angažuju u dijalogu jer status kvo ne donosi rješenje.

“Prioritet dajemo podršci procesu dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, pomoći Kosovu da ostvari normalizaciju odnosa sa Srbijom, uz fokus na međusobno priznanje”, rekla je ona.

Podvukla je da status kvo već ometa evropsku budućnost Kosova i Srbije i da ide u korist Rusiji koja, kako navodi, “želi da uništi svako jedinstvo i demokratsku konsolidaciju na Zapadnom Balkanu”.

Pomoćnica državnog sekretara Karen Donfrid je u posjeti regionu Zapadnog Balkana od 25. do 29. aprila, saopštio je ranije Stejt department.

Posjetu Zapadnom Balkanu započela je na Kosovu, 25. aprila u pratnji specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Nakon Beograda, biće u posjeti Bosni i Hercegovini (27. april), Sjevernoj Makedoniji, Albaniji (28. april) i Crnoj Gori (29. april).

Donfrid je u posjeti Srbiji nedelju dana nakon što su u Srbiji boravili američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šejhin, te senator Odbora za oružane snage Tom Tilis.

Oni su tom prilikom pozvali Srbiju da se pridruži zapadnim demokratijama u podršci sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

Bonus video: