BiH i EBRD potpisali tri ugovora oko 48 miliona eura bespovratnih sredstava

"Prvi ugovor koji smo potpisali odnosi se na izgradnju poddionice autoputa Poprikuše - Nemila, čime je obezbijeđeno oko 36 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije", rekao je Bevanda

1216 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorka Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl potpisali su danas tri ugovora o grantu ukupne vrijednosti oko 48 miliona eura.

Ceremoniji potpisivanja u ime donatora prisustvovali su specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i ambasadorka vedske u BiH Johana Stromkvist, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Bevanda je naveo da su potpisana tri ugovora kojima će biti obezbijeđena bespovratna sredstva EU za dva projekta na koridoru Pet C, kao i švedske vlade za jedan projekt zaštite životne sredine u Živinicama.

"Prvi ugovor koji smo potpisali odnosi se na izgradnju poddionice autoputa Poprikuše - Nemila, čime je obezbijeđeno oko 36 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije. Ovaj projekt izuzetno je značajan za Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometar na ovoj važnoj poddionici Koridora Pet C", naglasio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, drugi ugovor se odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava EU u iznosu 9,2 miliona eura za izgradnju oko dva kilometra dionice autoputa u tunelu Ivan prema Konjicu.

Treći ugovor odnosi se na grant od 2,5 miliona eura koji dodjeljuje EBRD i švedska vlada za izgradnju deponije u Živinicama.

Bonus video: