Američki senator o sankcijama Srbije Rusiji: Vučić je rekao da ga pozovem za 60 dana

"Pozovi me za 60 dana da vidiš da li sam uradio ono što govorim da ću učiniti", citirao je Marfi Vučićevu rečenicu na kraju sastanka i dodao da mu je odgovorio da će "to biti datum"

6348 pregleda 9 komentar(a)
Marfi, Foto: Shutterstock
Marfi, Foto: Shutterstock

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslanicima Senata, gornjeg doma Kongresa SAD, koji su prošle nedjelje posjetili Beograd, da će se u naredna dva mjeseca izjasniti o odnosu prema Rusiji i EU, izjavio je senator Kris Marfi, učesnik tog sastanka.

U tekstu koji je objavio na svom blogu, Marfi je opisao da su on i njegove kolege iz Senata, Džin Šejhin i Tom Tilis, razgovarali sa Vučićem o takozvanom "sjeđenju Srbije na dvije stolice" i potrebi da se svrsta uz demokratske države i uvede sankcije Rusiji.

"Pozovi me za 60 dana da vidiš da li sam uradio ono što govorim da ću učiniti", citirao je Marfi Vučićevu rečenicu na kraju sastanka i dodao da mu je odgovorio da će "to biti datum".

Marfi je naveo da je tokom godina "razvio odnos" sa Vučićem i da često ručaju zajedno kada je predsjednik Srbije u Vašingtonu.

Prepričavajući razgovor s Vučićem od 19. aprila, Marfi je naveo da je sastanak počeo "tipičnim, dugim nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu dva naroda" s obzirom da Šejhin i Tilis do tada nisu sreli Vučića.

"Poslije dva minuta mog uvodnog monologa, Vučić me je prekinuo: 'Kris, Kris, Kris, poznajemo se previše dobro. Prestani sa formalnostima. Šta želiš da znaš? Reći ću ti' ", navodi američki senator.

Marfi dodaje da mu je "pomalo nervozno" odgovorio da senatori žele da znaju da li će Srbija stati uz demokratske države i uvesti sankcije Rusiji, ili će nastaviti da "igra sa obije strane".

"To nas je uvelo u dug i iskren razgovor o istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sjedi na dvije stolice. Jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji. Vučić je godinama vješto balansirao, ali ga je sada invazija na Ukrajinu dovela do tačke kada mora da donese odluku. Evropska unija više neće dozvoliti Vučiću da sjedi na obije stolice. Moraće da izabere, a mi smo tokom jednočasovnog razgovora Vučića usmjeravali na nekoliko kratkoročnih koraka koje bi mogao da napravi ka pravom izboru", opisao je Marfi.

U saopštenju poslije sastanka sa američkim senatorima, Vučićev kabinet je naveo da je predsjednik Srbije, povodom krize u Ukrajini, ukazao na privrženost Beograda poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, rekavši da o tome svjedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim tijelima.

Marfi, Šejhin i Tilis su poslije Beograda posjetili i Sarajevo, Prištinu i Brisel.

Bonus video: