Vlada Srbije usvojila: Povećanje kvote za izvoz pšenice na 220.000 tona i pšeničnog brašna na 23.000 tona

Iz Vlade Srbije su poručili da je neophodno oslobađanje skladišnog prostora za novi rod, odnosno proizvode

5966 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Srbije danas je usvojila izmjenu odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se omogućava povećanje kvota za izvoz pšenice na 220 hiljada tona i pšeničnog brašna na 23 hiljade tona na mjesečnom nivou.

"Ovakva odluka donijeta je na sjednici s obzirom na to da je snabdjevenost domaćeg tržišta ovim proizvodima stabilna, imajući u vidu da je, analizom zaliha, utvrđeno da je tržišni višak veći od predviđene kvote za maj", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se da je zbog toga neophodno oslobađanje skladišnog prostora za novi rod, odnosno proizvode, prenosi Tanjug.

"Vijesti" su 27. marta objavile da su veliki pekari, trgovci i uvoznici brašna dobili od svojih dobavljača iz Srbije cijene koje će važiti za maj i koje su za 10 do 15 odsto niže, od cijena iz Bugarske, Bosne i Hercegovine i drugih tržišta sa kojih je Crna Gora od 10. marta morala da uvozi ovu namirnicu kada je Srbija zabranila izvoz.

Povezani članci

27. April 2022.

Stiže jeftinije brašno iz Srbije

Ovo znači da bi sada, a vjerovatno i tokom ljetnje sezone, moglo biti izbjegnuto novo poskupljenje hljeba, kojeg je tražio dio pekara zbog rasta uvoznih cijena sa drugih tržišta i povećanja troškova transporta usljed sve većih cijena goriva.

"Vijesti" su 14. aprila objavile da je Ministarstvo poljoprivrede Srbije pripremilo predlog odluke o ukidanju zabrane izvoza žitarica i jestivog suncokretovog ulja uz mjesečne kvote za izvoz u susjedne zemlje, dok će izvoz brašna najvjerovatnije biti bez ograničenja.

Za Crnu Goru koja većinu ovih roba tradicionalno uvozi sa ovog najbližeg i najjeftinijeg tržišta, to će značiti stabilnost u snabdijevanju domaćih potrošača ali i da vjerovatno neće doći do novog rasta cijena.

Bonus video: