EU potvrdila - Vučić i Kurti će se susresti u Berlinu

Miroslav Lajčak je nedavno u intervju za RSE potvrdio da će sazvati novu rundu na najvišem politčkom nivou jedino kada bude imao naznaka da su Kurti i Vučić spremni da se oko nečeg dogovore

1787 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portparol Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano potvrdio je da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak održati zajednički susret sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Sastanak će biti održan 4. maja u Berlinu.

Prije ovog susreta kosovski premijer, a potom i srpski predsjednik imaće odvojene sastanke sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Na poziv kancelara Šolca, specijalni predstavnik EU Lajčak će takođe otputovati u Berlin kako bi se sastao sa kancelarom, a potom i održao odvojeni neformalni sastanak sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem", naveo je Stano u pisanom odgovoru dodajući da ovaj susret ima sa cilj podršku dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU.

Biće ovo prvi susret Vučića i Kurtija nakon jula prošle, kada su su sastali u okviru briselskog dijaloga. Premijer Kosova i srpski predsjednik su se sastali u dva navrata prošlog ljeta međutim oba susreta su okončana međusobnim optužbama i nisu doveli do rezultata.

Miroslav Lajčak je nedavno u intervju za RSE potvrdio da će sazvati novu rundu na najvišem politčkom nivou jedino kada bude imao naznaka da su Kurti i Vučić spremni da se oko nečeg dogovore.

Neformalna večera gdje će biti pristuni Mirolsav Lajčak, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić trebala bi da odblokira proces dijaloga, koji je na ledu već skoro godinu dana.

Ključnu ulogu će ovdje imati njemačka vlada, odnosno kancelar koji će, kako kažu evropske diplomate, jasno dati do znanja stranama, da se očekuje konstruktivna atmosfera tokom večere koja će kao rezultat imati spremnost strana da nastave sa redovnim susretima u Briselu.

"Normalizacija odnosa Srbije i Kosova je veoma visoko na njemačkoj agendi i sam poziv koji dolazi u trenutku kada je kancelar preplavljen obavezama vezanih za rat u Ukrajini, jeste dokaz koliko je ovo pitanje važno za zvanični Berlin", rekao je za RSE jedan EU diplomata.

On je takođe dodao da je poziv Kurtiju i Vučiću da dođu u Berlin "dokaz spremnosti njemačkog kancelara da se lično angazuje oko ovog pitanja".

Diplomate iz država članica EU se nadaju da će se nakon ove večere stvari pokrenuti i da će biti više spremnosti kod strana da se redovno sastaju u Briselu i pokrenu stvari. Ono na šta se gleda kao potencijalni signal deblokade, tvrde evropske diplomate, jeste sporazum o energetici i nestalim licima, ali i mogući dogovor o registarskim tablicama.

Kako objašnjavaju evropski izvori, dogovori o nestalim licima i energetici su skoro okončani, te da su u pitanju "jezičke finese" kako bi se strane usaglasile sa tekstom.

Bonus video: