Vaseljenska patrijaršija priznala Ohridsku arhiepiskopiju

Takođe, priznao je naziv ove crkve kao „Ohridska arhiepiskopija“, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama države Sjeverne Makedonije

46022 pregleda 66 komentar(a)
Vaseljenski patrijarh Vartolomej, Foto: Reuters
Vaseljenski patrijarh Vartolomej, Foto: Reuters

Vaseljenska patrijaršija je priznala Orhidsku arhiepiskopiju nakon rasprave o pitanju pravoslavne crkve u Makedoniji na Svetom SInodu.

Patrijarh Vartolomej se zahvalio narodu i sveštenim licima koji su pod arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom Valjevskim, koji je, kako je rekao „njegov pravoslavni brat koji mu je liječio rane“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kancelarije Svetog Sinoda vaseljenske patrijaršije.

Takođe, priznao je naziv ove crkve kao „Ohridska arhiepiskopija“, što znači da je područje njene jurisdikcije samo u granicama države Sjeverne Makedonije.

Patrijarh je naglasio kako iz upotrebe isključuje termin „makedonska crkva“, kao i sve izvedenice riječi „Makedonija“.

U vezi sa statusom Makedonske crkve vodio se višedecenijski spor jer joj nije priznata autokefalnost ni posle više od pola vijeka od kako se odvojila od Srpske pravoslavne crkve. Ohridska patrijaršija je, naime, jednostrano proglasila autokefalnost 1967. godine, ali druge kanonske crkve tu odluku nikada nisu priznale.

Sabor SPC smatrao je da je potreban dijalog, ali nije mijenjao stav da je rješenje problema na "autentično kanonskoj osnovi", što u praksi znači da autokefalnost može odobriti samo "majka crkva", u ovom slučaju SPC. Makedonska crkva ipak je smatrala da odluku donosi carigradski vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Posle ukrajinskog presedana, odnosno odluke vaseljenskog patrijarha sa sjedištem u Istanbulu koji je odobrio autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve u januaru 2019. godine, a koja se odvojila od Ruske uprkos njenom protivljenju, otvorilo se pitanje da li će doći do dijaloga i razrješenja problema nezavisnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Ruska pravoslavna crkva priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj Makedoniji, poručio je sekretar Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk.

„Stav RPC će prije svega uzeti u obzir pristup tom problemu Srpske crkve, kojoj i dalje priznajemo isključiva kanonska prava u Sjevernoj Makedoniji“, izjavio je sekretar Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Igor Jakimčuk, prenio je RTS.

Bonus video: