"članstvo u NATO treba posmatrati iz bezbjednosne perspektive"

Vjosa Osmani traži ubrzano učlanjenje Kosova u NATO

Predsjednica Kosova od juče boravi u Litvaniji, gdje je rekla da je "apsurdno da u okviru NATO Partnerstva za mir postoje anti-NATO zemlje poput Bjelorusije i Srbije", a da Kosovo nije dobilo poziv da pristupi tom partnerstvu

1690 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je cilj Kosova da što prije uđe u NATO, Evropsku uniju i Savjet Evrope.

Osmani je to izjavila u Viljnusu, tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

Predsjednica Kosova od juče boravi u Litvaniji, gdje je rekla da je "apsurdno da u okviru NATO Partnerstva za mir postoje anti-NATO zemlje poput Bjelorusije i Srbije", a da Kosovo nije dobilo poziv da pristupi tom partnerstvu.

Ona je zahvalila Litvaniji na kontinuiranoj podršci Kosovu i rekla da članstvo u NATO treba posmatrati iz bezbjednosne perspektive.

"Zbog toga sve slobodoljubive zemlje u Evropi, koje žele da doprinesu miru i bezbjednosti, zaslužuju da budu u NATO. A aspiracije za njihovo članstvo treba podržati. Smatram da ne samo Finsku i Švedsku, već i zemlje u našem regionu, poput Kosova i Bosne i Hercegovine, treba podržati ubrzanim procesom članstva", kazala je ona.

Dodala je da je 93 odsto građana Kosova za članstvo u NATO-u i da je to "istorijska težnja naroda Kosova od 1999. godine".

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao da njegova zemlja podržava težnje Kosova za članstvo u NATO-u, kao i njegovu nezavisnost i teritorijalni integritet, prenosi koha.net.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Kosova u Viljnusu zahvalio Kosovu što se, kako je naveo, svrstalo u demokratski svijet, uvelo sankcije Rusiji i prihvatilo izbjeglice iz Ukrajine.

"Želim da vas uvjerim da Litvanija u potpunosti podržava nezavisnost Kosova, njegov teritorijalni integritet i stalne napore da konsoliduje svoju državnost i izgradi demokratsku, multietničku i prosperitetnu državu. Želeo bih da čestitam vama i narodu Kosova na velikom napretku koji je postignut na putu evropskih integracija. Razmjenjivaćemo iskustva i pomoći Kosovu u sprovođenju reformi. Litvanija takođe podržava težnje Kosova da se približi NATO-u i doprinese jačanju bezbjednosti u regionu", rekao je Nauseda.