Komersant: Velike šanse Kosova da uđe u Savjet Evrope, pitanje je da li će Vučić dobiti podršku Moskve

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima u Srbiji da će Beograd ponovo početi aktivnu diplomatsku kampanju kako bi države koje su priznale Kosovo povukle priznanje

8706 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šanse Prištine da uđe u Savjet Ervope su velike, posebno poslije nedavnog isključenja Rusije iz te organizacije, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao jak diplomatski odgovor, očigledno računajući i na podršku Moskve, ali dodaje da je, međutim, pitanje da li će je dobiti.

Dnevnik piše da je sama Srbija već tri puta u vrijeme ukrajinske krize podržala u Ujedinjenim nacijama (UN) antiruske rezolucije, među kojima i obustavu članstva Rusije u Savjetu za ljudska prava, te da je Vučić nedavno kritikovao Kremlj za slabljenje srpske pozicije kada je riječ o Kosovu.

Komersant piše da bi članstvo Prištine u Savjetu Evrope za nju bila velika diplomatska pobjeda, te da ima velike šanse da u toj organizaciji dobije neophodnu većinu, pošto su dvije trećine članica podržale kosovsku nezavisnost.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima u Srbiji da će Beograd ponovo početi aktivnu diplomatsku kampanju kako bi države koje su priznale Kosovo povukle priznanje.

"U sprovođenju moćne kampanje u svijetu za opoziv proznanja Kosova, Beograd očigledno računa, kao i ranije, na podršku Moskve", piše list i dodaje da je, međutim, nedavno rusko ministarstvo spoljnih poslova, prvi put tokom ukrajinske krize, izrazilo nezadovoljstvo stavom Srbije, koja je podržala tri antiruske rezolucije u UN".

List podsjeća i da je prošle nedjelje predsjednik Srbije generalno zamjerio Kremlju da slabi srpsku poziciju o Kosovu.

"Tako da aktivno rusko učešće u srpskoj kampanji ovoga puta nije nimalo očigledno", zaključuje Komersant.

Bonus video: