"dijalog o konačnom statusu eparhija u sjevernoj makedoniji legitiman"

Sabor odobrio kanonsko jedinstvo SPC s makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor nema namjeru da poslije rješavanja statusa, kako kaže, uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, "uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva riješi u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomjesnim pravoslavnim Crkvama"

9799 pregleda 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) je danas odobrio kanonsko jedinstvo SPC sa Ohridskom arhiepiskopijom.

Sabor je saopštio je da sa "blagodarnošću Gospodu i sa radošću" pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, najšire moguće autonomije i pune samostalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, dodijeljen još 1959. godine.

„Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje“, navodi se u saopštenju Sabora koji je „primio akt Svetog Arhijerejskog Sinoda Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske Arhiepiskopije“.

Uspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području SPC, kako se navodi, dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhija u Sjevernoj Makedoniji nije samo moguć, nego je i cjelishodan, legitiman i realan, prenosi N1.

„U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, mjerilima i normama, ne mareći za ‘realpolitičke, geopolitičke, crkvenopolitičke’ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima“, saopštava Sabor SPC.

Sabor nema namjeru da poslije rješavanja statusa, kako kaže, uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva riješi u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomjesnim pravoslavnim Crkvama, zaključuje se u saopštenju.

Makedonska pravoslavna crkva, zvanična je pravoslavna crkva u Sjevernoj Makedoniji, kanonski nepriznata. Nastala je odvajanjem od Srpske pravoslavne crkve 1967. godine.

Zbog naziva „makedonska“ vaseljenski patrijarh je nije priznao, kao ni Grčka pravoslavna crkva, zbog čega i ostale pravoslavne crkve odbijaju da je priznaju.