Vučić: Srbija će učestvovati u obnovi ukrajinskih gradova, podržavamo sve napore koji su usmjereni na pregovore

Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije

6542 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i poželio mu dobrodošlicu u našu zemlju.

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi N1 Srbija.

Dodao je i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Istakao da je Srbija civilima izbjeglim iz Ukrajine obezbijedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Najavio je i da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u zemlji, kao i da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Takođe je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom dosljednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Bonus video: