Gucatiju i Haradinaju po četiri i po godine zatvora zbog ometanja suda i zastrašivanja svjedoka

Gucatija (54), predsjednik Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsjednik tog udruženja, sud je proglasio krivim za pet od šest tačaka optužnice - za "krivična djela protiv pravosuđa - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka i povredu tajnosti postupka (dvije tačke)"

6394 pregleda 0 komentar(a)
Haradinaj, Foto: Reuters
Haradinaj, Foto: Reuters

Sud za zločine boraca OVK (Oslobodilačka vojska Kosova) u Hagu osudio je danas Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora i globu od po 100 eura zbog ometanja pravosudnog postupka i zastrašivanja svjedoka.

Gucatija (54), predsjednik Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsjednik tog udruženja, sud je proglasio krivim za pet od šest tačaka optužnice - za "krivična djela protiv pravosuđa - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka i povredu tajnosti postupka (dvije tačke)".

Raspravno vijeće utvrdilo je da tužioci nisu dokazali krivicu optuženih za tačku optužnice koja ih je teretila za odmazdu nad svjedocima.

Gucati
Gucatifoto: Reuters

Kako je rekao predsjedavajući sudija Čarls Smit, Gucati i Haradinaj osuđeni su zbog toga što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. i u "više od 20 nastupa u medijima" objavili povjerljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svjedoka.

Sud - čije je zvanično ime Specijalizovana vijeća Kosova - utvrdio je "u ime naroda Kosova" da su Gucati i Haradinaj "s direktnom namjerom" da sud opstruišu, a svjedoke uznemire i zastraše "objelodanili imena i lične podatke stotina svjedoka", koje su nazivali "izdajnicima, špijunima, lažovima i kolaborantima".

Da su Gucati i Haradinaj postupali "drsko i bezobzirno", sud je utvrdio na osnovu njihovih izjava da "svjedoci sada znaju da svi znaju ko su oni i da ih, stoga, niko ne može zaštititi", rekao je sudija Smit.

Presudom je utvrđeno da su mnogi svjedoci bili uznemireni i uplašeni pošto su Gucati i Haradinaj njihove identitete otkrili javnosti. U dva slučaja, svjedoci su, zbog ugrožene bezbjednosti, morali biti i preseljeni.

Sudija Smit naznačio je da je to predstavljalo "ozbiljnu prijetnju" naročito u klimi uznemiravanja i zastrašivanja svjedoka koja dugo vlada na Kosovu i protiv koje se borio i Haški tribunal.

Postupanje Gucatija i Haradinaja bilo je sračunato na "izazivanje straha kod svjedoka" kako bi se spriječio "efikasni krivični progon pripadnika OVK" pred sudom u Hagu, zaključilo je raspravno vijeće.

"Bez svjedoka nema ni suđenja", sažeo je cilj optuženih sudija Smit.

Gucati i Haradinaj su, po presudi, jasno izrazili svoju namjeru da sud ometaju nazivajući ga "bezvrijednim, jednonacionalnim i pristrasnim" i obećavajući da će nastaviti da objavljuju povjerljive sudske dokumente, uprkos zabrani.

Kako je rekao sudija Smit, raspravno vijeće odbacilo je kao neosnovanu odbranu Gucatija i Haradinaja da su djelovali "u interesu javnosti", da su bili "uzbunjivači", kao i njihovu tvrdnju da im je tužilaštvo postavilo "klopku".

U završnoj riječi, sredinom marta, tužioci su zatražili su da Gucati i Haradinaj budu osuđeni na po šest godina zatvora i na po 100 eura globe.

Branioci su od suda zatražili da obojicu optuženih oslobodi, zato što, po njima, tužioci nisu dokazali da su Gucati i Haradinaj počinili krivična djela.

Gucati i Haradinaj imaju pravo da se žale na prvu presudu koju su Specijalizovana vijeća Kosova izrekla od osnivanja 2015. godine.

Pored predsjedavajućeg Smita, u vijeću koje je izreklo presudu su još sudije Ginel Metro iz Švajcarske, Kristof Bart iz Njemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor iz Irske.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda u Ševeningenu od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvođenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Zahtjev obe odbrane za oslobađanje optuženih, raspravno vijeće je odbilo 26. novembra.

Odbrane Gucatija i Haradinaja izvodile su dokaze od 15. decembra do 2. februara ove godine.

Završne reči optužbe i odbrane, sudije su saslušale od 14. do 18. marta.

Reakcije veterana OVK: Skandalozna odluka

Vršilac dužnosti predsjednika Organizacije veterana OVK Faton Kljinaku ocijenio je "skandaloznom" odluku Specijalnog suda kojom su bivši pripadnici OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni na po četiri i po godine zatvora.

"Ovaj sud ne poznajemo i nikada ga nismo poznavali. Učinićemo sve da spriječimo njegovo funkcionisanje, jer ovaj sud ne goni ratne zločine, već samo Albance, jer ako sudi za ratne zločine treba da sudi masakre i zločine koje je izvršila Srbija na Kosovu. Šteta je što poslanici Kosova odobravaju politički sud, a ni sada poslanici ne preduzimaju mjere protiv ovog pseudo-suda", naveo je Kljinaku.

Upitan da li će protestvovati zbog te odluke suda, kazao je da će se konsultovati sa Gucatijem i Haradinajem i onda odlučiti, ali je naglasio da su u dosadašnjim kontaktima njih dvojica zahtijevali da ne bude protesta.

Kljinaku je rekao da su očekivali da će odluka suda biti upravo takva, jer, prema njegovim riječima, radi se o "političkom sudu".

Glavni tužilac Džek Smit izjavio je danas da je "pravda zadovoljena" osuđujućom presudom koju je sud za zločine boraca OVK u Hagu izrekao Gucatiju iHaradinaju.

Tužilac Smit je naglasio da će i ubuduće krivično goniti sve koji pokušaju da zastraše svjedoke i ometaju sud.

"Danas je pravda zadovoljena. Gucati i Haradinaj su proglašeni krivim za krivična djela koja su im stavljena na teret u transparentnoj, preciznoj i pravičnoj presudi u ovom važnom predmetu", ocijenio je tužilac Smit u pisanom saopštenju.

Smit se obavezao da će i ubuduće voditi pomnu istragu i goniti sve koji zastrašuju svjedoke i ometarju sud.

Smit je u izjavi citirao navod iz presude da "zaštita svjedoka od zastrašivanja i povređivanja leži u osnovu svakog pravosudnog sistema" i da su svojim djelima i ponašanjem Gucati i Haradinaj "prkosili tom temelju" pravosuđa.

Krivična djela protiv suda i svjedoka, Gucati i Haradinaj su počinili u atmosferi zastrašivanja (na Kosovu), kako su i sudije ustanovile", naglasio je Smit.

Tužilaštvo u Hagu nastaviće, po Smitovim riječima, da "energično istražuje...sve slučajeve zastrašivanja svjedoka, odmazde prema svjedocima ili ometanja sprovođenja pravde" i da krivično goni počinitelje.

Haški sud - čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća Kosova - ima "jedinstvenu mogućnost da donese pravdu za žrtve jer predstavlja bezbjedno mjesto gdje svedoci mogu slobodno da govore о zločinima" počinjenim prije više od 20 godina, poručio je glavni tužilac.

Ocjenjujući da je zastrašivanje svjedoka i žrtava ili odmazda nad njima "teško i ozbiljno krivično djelo" protiv sprovođenja pravde i poštovanja zakona, Smit je poručio: "Ako pokušavate da zastrašite svjedoke ovog suda ili planirate odmazdu prema njima, učiniću sve što je u mojoj moći da svakako budete privedeni pravdi".

Bonus video: