U Kumrovcu više hiljada poštovalaca Josipa Broza Tita

Na skupu je bio i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić

2299 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Više hiljada poštovalaca Josipa Broza Tita okupilo se danas u njegovom rodnom mjestu Kumrovcu, u Hrvatskom zagorju, na tradicionalnoj proslavi Dana mladosti koji se u bivšoj Jugoslaviji slavio 25. maja u čast rođendana doživotnog predsjednika SFRJ.

Ovogodišnje okupljanje pod nazivom "Dan mladosti-radosti", koje se poklapa sa 130. godišnjicom Titovog rođenja, organizovali su Savez društava ‘Josip Broz Tito' Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i opština Kumrovec.

Mnogi građani koji su došli iz cijele Hrvatske, ali i bivših jugoslovenskih republika, najviše iz susjedne Slovenije, nosili su crvene marame i kape "titovke", uniforme i majice sa likom Josipa Broza Tita, ali i zastave s obilježjima bivših republika, kao i SFRJ. Na skupu je bio i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Okupljeni su se fotografilisali ispred Titovog spomenika, kod njegove rodne kuće, koju su građani takođe željeli da obiđu, pa se povremeno stvarao red.

"Josip Broz Tito je najpoznatiji Kumrovčanin, jedna od najvećih istorijskih ličnosti u svijetu. On je naš brend i to nikad nećemo zaboraviti", rekao je novinarima načelnik Kumrovca, Robert Šplajt.

Predsjednik Saveza društava 'Josip Broz Tito' Jovan Vejnović rekao je da se u Kumrovcu okupilo puno ljudi iz cijele bivše države zbog "sjećanja, ne samo na prošlost, nego na vrijeme u kojem se živjelo i bogatije i sigurnije".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin naglasio je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost i povezana je sa Titom.

"To je još od nekad, dok smo slavili Dan mladosti, dok smo nosili štafetu, međutim to je iza nas - Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti", rekao je Habulin, prenijela je agencija Hina.

U Kumrovcu je 4. maja obilježena i 42. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Bonus video: