"Moramo biti svjesni uticaja Rusije i koristiti sve alate da se tome suprotstavimo"

Bivši ambasador USA u Ukrajini Herbs je istakao da SAD i saveznici treba da budu energičniji i manje uplašeni u pružanju pomoći Ukrajini, te da će pobjeda Ukrajine doći prije ili kasnije

5280 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

"Rusija na Zapadnom Balkanu: izazovi demokratije, sigurnosti i stabilnosti" bila je tema konferencije u Zagrebu koju su organizovali Vašingtonski think tank Transatlantic Leadership Network i Međunarodni Univerzitet Libertas iz Zagreba.

Konferenciju je vodio izvršni potpredsjednik Transatlantic Leadership Network-a Saša Toperic a učešće su uzeli ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, bivša pomoćnica zamjenika državnog sekretara odbrane USA Debra Kagan, bivši ambasador USA u Ukrajini Džon Herbst, Margarita Asenova iz Jamestown Fondation, autor knjige "Politika Rusije na Zapadnom Balkanu" Nebojša Todorović i profesor Petar Popović sa Fakulteta političkih nauka.

"Moramo biti svjesni uticaja Rusije i koristiti sve alate da se suprotstavimo tom uticaju. Sa fokusnom akcijom SAD i NATO moramo povećati naš kredibilitet i uticaj u regiji i na taj način učiniti naše političko prisustvo i angažman neposrednijim", poručio je Grlić Radman.

foto: Privatna arhiva

Prema mišljenju Toperica, za zemlje zapadnog Balkana važno je članstvo u NATO-u jer to znači i podršku potrebnim reformama i vladavini prava, podršku nezavisnom pravosuđu i borbi protiv korupcije, "sve podjednako, ako ne i više od samog vojnog aspekta, važno za ljude – jer je to sigurnost koju alijansa garantuje".

Bivši ambasador USA u Ukrajini Herbs je istakao da SAD i saveznici treba da budu energičniji i manje uplašeni u pružanju pomoći Ukrajini, te da će pobjeda Ukrajine doći prije ili kasnije.

foto: Privatna arhiva

Na panelu je promovisana i knjiga Nebojše Todorovića koja je štampana u Zagrebu 2020 godine. Vladimir Filipović je održao uvodnu riječ, a Petar Popović je iznio završne komentare.

Bonus video: