bivši profesor na bogoslovskom fakultetu

Kubat: Priznanje autokefalnosti MPC očekivano, ne znači da će imati patrijarha već arhiepiskopa

„Tomos, kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, će dodijeliti Vaseljenski patrijarh“

5714 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Screenshot Nova RS
Foto: Screenshot Nova RS

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije danas je, tokom govora nakon zajedničke liturgije SPC i Ohridske arhiepiskopije u Skoplju, rekao da je Sabor SPC jednoglasno priznao autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

Bivši profesor na Bogoslovskom fakultetu Rodoljub Kubat za Novu RS kaže da je to bilo očekivano i navodi da to ne znači da će imati patrijarha već da će MPC imati arhiepiskopa.

Profesor Rodoljub Kubat objašnjava da sada slijedi priznanje, odnosno tomos iz Carigrada – u prevodu ukaz o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

„Tomos, kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, će dodijeliti Vaseljenski patrijarh“, kaže Kubat.

Profesor kaže da je odluka SPC bila očekivana i da se samo to i čekalo kako bi se pokrenuo ceo proces.

"To što će dobiti autokefalnost ne znači da će dobiti status patrijaršije i da će imati patrijarha. Oni će imati status arhiepiskopije sa arhiepiskopom", objašnjava naš sagovornik.

Patrijarh srpski Porfirije danas je na zajedničkoj liturgiji sa vladikama Makedonske pravoslavne crkve saopštio da im SPC priznaje autokefalnost.

On je u svom govoru rekao da će, nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obavještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

„Sada, braćo i sestre, došavši ovde vam donosimo još jednu radost. Sveti arhijerejski Sabor SPC je jednoglasno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve, te Sabor naše crkve blagosilja, odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost“, naveo je Porfirije.

S druge strane, arhiepiskop ohridski Stefan se zahvalio članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti