Aktivisti precrtali slova Z u Beogradu: "Srbija je pod medijskom okupacijom Putinovog režima"

Predstavnik neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" Petar Nikitin najavio je da će u subotu, 28. maja u 14 časova organizovati novi protest na beogradskom Trgu republike zbog napada na Ukrajinu

8578 pregleda 7 komentar(a)
Danas u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Danas u Beogradu, Foto: BETAPHOTO

Aktivisti neformalne grupe građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" precrtali su danas nekoliko latiničnih slova "Z", simbola ruske vojne operacije u Ukrajini, na stubovima u prolazu Bezistan u centru Beograda.

Akcija su sproveli povodom isteka trećeg mjeseca od početka napada na Ukrajinu, uz poruku da "ne žele simbole agresivnog rata u javnom prostoru".

Slova "Z" precrtana su plavim i žutim sprejem, u obliku zastave Ukrajine a u istom prolazu nalazi se i veliki broj grafita posvećenih bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji su svi već bili precrtani.

Advokat Čedomir Stojković rekao je novinarima da je Srbija pod "medijskom okupacijom režima (ruskog predsjednika) Vladimira Putina pod kojom se dogodila epidemija takvih grafita".

Ocenio je da je slovo "Z", "simbol okupacije".

"Prisustvo tog simbola okupacije pokazuje da je Beograd okupirani grad. Vrijeme je da ovaj grad počne da se oslobađa", kazao je Stojković.

Predstavnik neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" Petar Nikitin najavio je da će u subotu, 28. maja u 14 časova organizovati novi protest na beogradskom Trgu republike zbog napada na Ukrajinu.

Najavio je da će na protestu prikupljati humanitarnu pomoć, odnosno stvari poput konzervirane i dugotrajne hrane, pelena i sterilne gaze, koje će biti poslate Ukrajini.

Bonus video: