U Albaniji uhapšen muškarac zbog "podsticanja na terorizam": Pozivao na napade na državne institucije...?

Nakon višemjesečnih istraga, policija kaže da je identifikovala čovjeka koji se krio iza nekoliko lažnih profila na društvenim mrežama na kojima su objavljivani razni postovi podrške militantnoj grupi tzv. Islamska država (IDIL) ili pozivi za podršku u ratu u Siriji

10253 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Albaniji je u utorak, 24. maja, uhapšena osoba zbog podsticanja na terorizam. Policija navodi da je osumnjičeni putem društvenih mreža pozivao na napade na državne institucije i podržavao terorističke organizacije.

Prema navodima policije, 56-godišnjak iz Kukeša ima vjerske ekstremističke tendencije.

Nakon višemjesečnih istraga, policija kaže da je identifikovala čovjeka koji se krio iza nekoliko lažnih profila na društvenim mrežama na kojima su objavljivani razni postovi podrške militantnoj grupi tzv. Islamska država (IDIL) ili pozivi za podršku u ratu u Siriji.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo "podsticanja, javnog pozivanja i promovisanja na počinjenje djela s terorističkom namjerom".

Iako Albanija nije bila meta terorističkih napada, određeni broj albanskih građana radikalizovao se i borio uz IDIL od 2012. do 2016. godine.

Vlasti u Albaniji su izvijestile da su se samo u 2013. ovoj terorističkoj organizaciji pridružila 144 njihova državljana.

Albanija je ažurirala svoje zakonodavstvo u vezi sa aktivnostima povezanim s terorizmom, uključujući učestvovanje u terorističkim grupama ili oružanim sukobima u inostranstvu, a 2015. godine osnovala je Centar protiv nasilnog ekstremizma i usvojila nacionalnu strategiju koja se fokusira na radikalizaciju i ekstremizam.

Predanost Albanije međunarodnim naporima u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu ranije je prepoznata od strane State Departmenta.

Albanija je bila dio Međunarodne vojne koalicije za borbu protiv "Islamske države" koju su predvodile SAD i posljednjih godina se usredotočila na repatrijaciju svojih građana iz područja koja su nekada bila pod kontrolom IDIL-a.

Bonus video: