Sijarto: Mađarska će pružiti Srbiji mogućnost da koristi dio kapaciteta za skladištenje gasa

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdijevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtijevati šest do osam godina

3549 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija Srbije
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija Srbije

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi dio njenih kapacitet za skladištenje gasa.

"Mi imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan dio toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbjeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period... Ja sam uvjeren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora", rekao je Sijarto.

On je naveo da je bezbjednost snabdijevanja energijom "praktično pitanje", a ne "ideološka fraza", i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor.

"Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata", rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdijevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtijevati šest do osam godina.

"Ali to na duge staze za obje zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbjeđuju i razmjenjuju još veći kapaciteti", izjavio je.

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće biti za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdijevanje Mađarske naftom i da ove nedjelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

"EU treba da pruži rješenje za taj naš problem i poslije tog rješenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedjelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog savjeta", naveo je Sijarto.

On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbjednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbijediti nesmetan tranzit energenata.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas u Budimpešti da je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj skladišti 500 miliona kubnih metara gasa, što će omogućiti stabilnost snabdijevanja zemlje tokom nastupajuće zime.

"To skladište krenućemo da punimo do kraja juna. Nama će biti na raspolaganju da povlačimo tri miliona kubnih metara gasa dnevno u oktobru, po šest miliona u novmbru, decembru, kao i po šest u januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu", kazao je Mali nakon razgovora sa Sijartom.

Istakao je da građani Srbije po pitanju snabdijevanja gasa za predstojeću zimsku sezonu mogu da budu spokojni.

"Tranzit gasa teče nesmetano iz Srbije ka Mađarskoj i obratno i mi ćemo se truditi da tako ostane i u budućnosti", rekao je Mali.

On je naveo da se Mađarska saglasila i da Srbija može da kupuje gas i od Mađarske, ali i iz drugih zemalja.

"Bili su razumni da nam daju obje mogućnosti i mi ćemo se u narednim danima opredijeliti za jednu od njih", kazao je Mali.

Ministar finansija Srbije je naveo da je sa svojim mađarskim kolegom razgovarao i o saradnji elektroprivreda dvije zemlje.

"Postoji niz projekata koje smo identifikovali, od ulaganja u obnovljive izvore energije, zajedničkog nastupa pri nabavci struje na međunarodnom tržištu", kazao je Mali.

Prema njegovim riječima, Mađarska i Srbija su shvatile da zajedno mogu da budu jače i sposobnije da dobiju bolju cijenu energenata, kao i da obezbijede sigurno snabdijevanje tim energentima.

"Dodatno smo dogovorili investicije u sisteme za prenos elektrišne energije i izgradnju interkonektora između Mađarske i Srbije da bi višak struje, koji se proizvodi u obje države, mogao da se prenosi bez problema iz jedne zemlju u drugu", reko je Mali.

Dodao je da neredne nedjelje očekuje sastanak predstavnika Elektroprivrede Srbije (EPS) i Mađarske elektroprivrede (MVM) u Beogradu, kako bi se razradili detalji o sardanji.

Podsjetio je i da je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner Srbije iza Njemačke i Kine, te da je težnja da se ova "nikada bolju saradnju" nastavi na pravi način.

Mali je zahvalio Mađarskoj u ime građana i Vlade Srbije na podršci koju daje po svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Bonus video: