Vučić: Sa Putinom dogovoren povoljan gasni aranžman

"Srbiji su potrebne veće količine gasa, ali ako smijem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati", rekao je predsjednik Srbije

5493 pregleda 11 komentar(a)
Vučić, Foto: Boris Pejović
Vučić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovoren povoljan aranžman o nabavci ruskog gasa za Srbiju, čiji detalji će narednih dana biti precizirani.

"Imali smo vrlo dobar razgovor o više tema, a najvažnija su naši biletaralni odnosi i gasni aranžman", rekao je Vučić novinarima poslije obilaska skladišta Republičkih robnih rezervi u Beogradu.

Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po cijeni koja se utvrđuje po sadašnjoj povoljnoj formuli, koja zavisi od kretanja cijene nafte na svjetskom tržištu, a to znači da će imati ubjedljivo najpovoljniju cijenu gasa u Evropi.

"Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sjutra ili prekosjutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiji su potrebne veće količine gasa, ali ako smijem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati", kazao je Vučić. Kako je pojasnio, u ovom trenutku cijena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma je tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje, a zimi bi ta cijena bila i 10 do 12 puta niža.

Kako je dodao, očekuje se da cijena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa.

"To nije konačna cijena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena", rekao je Vučić.

Naveo je da dogovorena cijena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je zbog razvoja industrije potrebno još 800 miliona kubika.

Srbija sa Gaspromom pregovara o novom gasnom aranžmanu jer 31. maja ističe sedmomjesečni sporazum postignut u novembru prošle godine, kada je isticao prethodni desetogodišnji ugovor.

Sada je cijena ruskog gasa za Srbiju 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na berzama je premašila 1.000 dolara.

Gasprom je direktno ili kroz svoje firme većinski vlasnik Naftne industrije Srbije i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Srbiju.

Ruski energetski sektor je pod sankcijama SAD i evropskih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Bonus video: