Dio opozicije: Vučić je politička kukavica, nije smio da položi zakletvu pred novoizabranim poslanicima

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da "prvi put u istoriji" Srbije predsjednik polaže zakletvu pred raspuštenim sazivom parlamenta koji je po njegovim riječima, nelegitiman jer je izbore 2020. godine opozicija bojkotovala

4197 pregleda 0 komentar(a)
Vučić u Skpštini Srbije, Foto: BETAPHOTO
Vučić u Skpštini Srbije, Foto: BETAPHOTO

Predstavnici dijela opozicionih stranaka optužili su danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "politička kukavica", jer "nije smio" da položi zakletvu za novi petogodišnji mandat pred novoizabranim poslanicima.

Obraćajući se novinarima ispred Skupštine Beograda, ocijenili su da Vučić polaže zakletvu pred poslanicima starog saziva jer "nije smio da se suoči" sa novoizabranim poslanicima među kojima ima i predstavnika opozicije.

"Ovo nije skupština već farsa, ovo je Glavni odbor Srpske napredne stranke sa njihovim satelitima", rekao je funkcioner Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević novinarima.

Ocenio je da će ceremoniji polaganja zakletve "sigurno" prisustvovati i premijerka Ana Brnabić kako bi "odvrnula sijalice i tako se u mraku odigralo sramoćenje skupštine".

Potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da "prvi put u istoriji" Srbije predsjednik polaže zakletvu pred raspuštenim sazivom parlamenta koji je po njegovim riječima, nelegitiman jer je izbore 2020. godine opozicija bojkotovala.

"Srbija gori od brojnih problema koje ima, a Aleksandar Vučić se češlja, ponaša se despotski i uništava sve institucije. Slijedi nam strašna ekonomska kriza i galopirajuća inflacija, pitanje je da li će građani imati struje ove zime, imamo problema sa snabdijevanjem hranom, što je potpuno nevjerovatno, imamo i spoljnopolitičke probleme, ali je Vučić odlučio da sam vlada", kazao je Aleksić.

Pozvao je vlast da što prije bude konstituisan novi saziv parlamenta i izabrana Vlada Srbije, a ne da se kako je rekao, čeka oktobar.

"U Srbiji još nisu završeni izbori na kojima su građani glasali 3. aprila i još ne znamo kada će biti završeni. Znamo da je jedan čovjek izabran i za njega su izbori završeni, a to je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas iz cijele Srbije doveo autobusima ljude iz javnih preduzeća i ustanova koji su dobili naređenje da dođu ispred parlamenta i da mu aplaudiraju", rekao je Aleksić.

Ocijenio je da će Vučić "nastaviti da despotski vlada Srbijom, kao i u prethodnih 10 godina, od kada je SNS na vlasti".

"Vučiću nisu potrebni parlament, Vlada, ministri, gradonačelnici i direktori javnih preduzeća, ali doći će trenutak kada će biti podvučena crta i kada će odgovarati onaj ko je najodgovorniji za ono što se događa u Srbiji", rekao je potpredsjednik Narodne stranke.

Aleksić je dodao da će Narodna stranka nastaviti da djeluje opoziciono i da "neće čekati da se vlast smiluje i konstituiše parlament i institucije".

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd rekao je da se sa proglašenjem konačnih rezultata parlamentarnih izbora i izborom nove Vlade odugovlači "u nedogled" jer kako je rekao, Vučić tako "kupuje vrijeme".

"Vučić nema vlast kakvu želi", dodao je Lazović.

Predstavnici opozicionih stranaka najprije su najavili da će se novinarima obratiti ispred Skupštine Srbije ali su se na "molbu" policije, kako je rekao Srđan Milivojević, pomjerili sa platoa ispred parlamenta i konferenciju održali ispred Skupštine grada.

Bonus video: