AP: Vučić obećava evropski kurs, nagovještava sankcije Rusiji

Uz ocjenu da je Vučić ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi da Srbiju uvede u EU

7640 pregleda 11 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu za svoj drugi mandat na mjestu predsjednika Srbije, obećavši da će zemlju zadržati na putu članstva u EU (Evropska unija) i nagovijestivši da bi nova vlada mogla razmotriti pridruživanje zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini, piše agencija AP.

Uprkos tome što je glasala za tri rezolucije UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Srbija je i dalje jedina evropska država koja se nije pridružila sankcijama protiv svog saveznika Moskve, navodi AP.

U svom inauguracionom govoru u parlamentu, kako dodaje agencija, Vučić je rekao da će prioritet Srbije biti njen put do članstva u EU i da će nova vlada - koja bi trebalo da bude formirana u julu - morati više da radi na ulasku u 27-člani blok i da razmotri sankcije protiv Moskve, iako nije posebno pomenuo Rusiju.

Uz ocjenu da je Vučić ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima uglavnom na svojoj proruskoj agendi, AP dodaje da je rekao da u novom mandatu želi da Srbiju uvede u EU.

Ali, on je proveo posljednje godine učvršćujući veze sa dugogodišnjim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše AP.

Vučić je u nedjelju saopštio da je obezbijedio "izuzetno povoljan" trogodišnji ugovor o prirodnom gasu sa Rusijom tokom telefonskog razgovora sa Putinom - nešto što se pretežno smatra njegovom riješenošću da se ne pridruži sankcijama EU uprkos pritiscima Zapada, ali čini se da je danas ublažio svoj proruski stav, rekavši da Srbija mora biti čvrsta na evropskom putu.

On je rekao da Srbija neće tražiti članstvo u NATO i da će zadržati svoju vojnu neutralnost.

"Mi nismo politički neutralni jer želimo članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Vučić, prenio je AP.

Bonus video: