Evropska komisija: Hrvatska spremna za uvođenje eura

Izvršni potpredsjednik Komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis naglasio je da je ovo istorijsko dostignuće za Hrvatsku, deceniju nakon njenog ulaska u EU

2186 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatska je spremna za uvođenje eura 1. januara 2023, zaključila je Evropska komisija u upravo objavljenom najnovijem izvještaju o konvergenciji, koje će u četvrtak u Zagrebu na konferenciji za novinare predstaviti i izvršni potpredsjednik Komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis.

Procjena Evropske komisije komplementarna je s izvještajem o konvergenciji Evropske centralne banke, koji je takođe objavljen danas.

U razgovoru za hrvatske medije uoči dolaska u Zagreb, Dombrovskis je naglasio kako je ovo istorijsko dostignuće za Hrvatsku, deceniju nakon njenog ulaska u Evropsku uniju, piše N1 Zagreb.

Dombrovskis smatra da hrvatski građani ne moraju strahovati od eura, a hrvatska Vlada se obavezala da će pratiti da konverzija bude pravedna po pitanju cijena za građane. Iako vijesti o ulasku u Eurozonu dolaze u vrijeme krize i visoke inflacije, Dombrovskis odgovara kako će euro pomoći održanju stabilnosti cijena. Do inflacije je došlo zbog faktora koji nisu proizašli iz Eurozone, već iz posljedica pandemije i rata u Ukrajini – visokih cijena energenata i povećanja cijena hrane.

U izveštaju Evropske komisije koji prati napredak Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Švedske, zaključuje se kako je Hrvatska ispunila sva četiri nominalna kriterijuma konvergencije, te da je njeno zakonodavstvo potpuno kompatibilno sa zahtjevima temeljnog sporazuma i statuta Evropskog sistema centralnih banaka.

“Hrvatska je napravila izuzetan korak prema usvajanju eura 1. januara. Ovo će ojačati hrvatsku ekonomiju, donijeti blagodati građanima, preduzetnicima i društvu. Ovo će ojačati i sam euro, koji je jedna od najjačih valuta na svijetu. On je simbol snage i jedinstva”, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Bonus video: