Porfirije uručio Stefanu Tomos o autokefalnosti: "Postupak nema veze sa drugim prostorima na kojim dejstvuje SPC"

"Uslovi i konteksti u Sjevernoj Makedoniji apsolutno su drugačiji u odnosu na sve druge prostore gdje postoji i živi naša Crkva", naglasio je patrijarh Porfirije

11011 pregleda 28 komentar(a)
Porfirije uručuje Tomos Stefanu, Foto: BETAPHOTO/SPC/Dragan S.Tanasijevic
Porfirije uručuje Tomos Stefanu, Foto: BETAPHOTO/SPC/Dragan S.Tanasijevic

Patrijarh Porfirije uručio je danas, na zajedničkoj liturgiji u Beogradu, arhiepiskopu Stefanu - Tomos - zvanični dokument kojim Srpska pravoslavna crkva (SPC) dodjeljuje autokefalni status Makedonskoj pravoslavnoj crkvi - Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA).

On je naveo da će današnji dokument poslati i ostalim pravoslavnim crkvama, podsjetivši da je na nedavnoj zajedničkoj liturgiji u Skoplju objavio da je Sabor SPC dodijelio status pune samostalnosti MPC-OA.

"Dužni smo da obavijestimo sve pomjesne Crkve o ovom činu i ovako zvanično. Onda da one, svaka po kanonskom redosljedu, iskažu svoj stav o ovom što smatramo da je jedini ispravan put za punoću Crkve", rekao je patrijarh Porfirije, nakon bogosluženja u Sabornoj ckrvi.

On je naveo da ovaj postupak o davanju autokefalnosti, nema nikakve veze sa drugim prostorima na kojim dejstvuje SPC.

"Uslovi i konteksti u Sjevernoj Makedoniji apsolutno su drugačiji u odnosu na sve druge prostore gdje postoji i živi naša Crkva", naglasio je patrijarh Porfirije.

Nakon toga je pročitan Tomos u kojem se navodi da se dodjeljuje imajući u vidu novonastale crkvene, istorijske druge okolosti i naglašava da "autokefalija nove sestrinske crkve - jeste puna autokefalija".

"To znači da je SPC ne uslovljava odredbama koje ograničavaju njenu kanonsku jurisdickiju i pastirsko staranje za njen vjerni pravoslavni narod u matičnoj zemlji i dijaspori", navedeno je u Tomosu, što znači da je MPC - OA nadležna za prostor u Sjevernoj Makedoniji i za svoje eparhije u inostranstvu.

Istovremeno SPC "toplo preporučuje Sinodu novu sestrinsku Crkve da pitanje svog zvaničnog naziva rješava putem neposrednog bratskog dijaloga sa jelinofonim i ostalim pomjesnim pravnoslavnim crkvama".

"Sveti hramovi i manastiri, naročito velike svetinje iz nemanjičkog perioda i poznijih perioda srpskog prisustva crkvenog graditeljstva i kuluturnog stvaralaštva na tlu današnje Sjeverne Makedonije, kao i ukupna pokretna i nepokretna imovina SPC, unutar njenih granica ustupaju se na korišćenje novoj autokefalnoj sestrinskoj Crkvi", navedeno je u Tomosu.

Arhiepiskop Stefan je, nakon što mu je uručen Tomos, rekao da su patrijarh Porfirije i Sabor SPC načinili "korak od istorijskog značaja za MPC - OA i cijelo pravoslavlje".

"Na djelu ste pokazali koliko volite mir i slogu među braćom, kao i svu pravoslavnu Crkvu", rekao je arhiepiskop Stefan, navodeći da je to nova divna vijest nakon takođe divne vijesti na nedavnoj liturgiji u Skoplju.

MPC je imala autonomni status u okrilju SPC ali se prij vijeka samovoljno izdvojila i proglasila autokefalnost, odnosno punu samostalnost, što nije priznala ni jedna pravoslavna crkva.

Na nedavnom Saboru SPC saopšteno je da se MPC vratila u autonomi status a zatim joj je dodijeljena i autokefalnost, o čemu bi trebalo da se izjasne i ostale pravoslavne crkve.

Prvi u redosljedu poglavara je partrijarh vaseljenski Vartolomej. Kako je najavljeno, arhiepiskop Stefan bi kroz nekoliko dana trebalo da se sastane sa patrijrhom Vartolomejom.

Bonus video: