Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije potvrdilo: Odbijen zahtjev za prelet aviona Sergeja Lavrova

Lavrov je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na popisu sankcija mnogih zapadnih država zbog invazije Ukrajine. Jedine zemlje u koje mogu putovati u Evropu su Bjelorusija, Moldavija, Srbija i Bosna i Hercegovina

12185 pregleda 5 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Sjeverna Makedonija odbila zahtjev Ambasade Ruske Federacije da iskoristi vazdušni prostor ove zemlje za let aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je najavio da će u ponedjeljak, 6. juna, posjetiti Beograd.

Beogradski list Danas je ranije objavio pozivajući se na nezvanične izvore iz državnog vrha da su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zabranile su prelet aviona kojim je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo sjutra da doputuje u posjetu Beogradu.

Zahtjev ruske ambasade upućen je uprkos činjenici da je Sjeverna Makedonija 28. februara uvela vazdušne sankcije Rusiji, nakon invazije te zemlje na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Lavrov je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na popisu sankcija mnogih zapadnih država zbog invazije Ukrajine. Jedine zemlje u koje mogu putovati u Evropu su Bjelorusija, Moldavija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Šef ruske diplomatije bi, prema planovima, trebalo da posjeti Srbiju 6. i 7. juna.

Sergej Lavrov je ranije izjavio da će tokom posjete Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati "o svim temama koje su od interesa za srpske prijatelje".

Premijerka Srbije, Ana Brnabić u nedjelju ocijenila je da je Srbija dovedena u "iznimno komplikovanu" situaciju zbog dolaska Lavrova u tu zemlju, dok pojedine opozicione stranke i civilno društvo traže otkazivanje posjete za koju smatraju da je štetna u vrijeme invazije Rusije na Ukrajinu.

Brnabić je za TV Pink rekla da "u ovom trenutku niko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati", a "još manje" se uzajamno čuti.

"Kada imate posjetu na tako visokom nivou, pomislili biste da su ljudi, naročito u kriznim vremenima kakva su danas, kad je svijet na rubu Trećeg svjetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije, koliko god se ne slagali s njim i mislili da su pogrešne i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom", rekla je Brnabić.

Srbija odbija da uvede sankcije protiv Rusije, ali je podržala nekoliko rezolucija u UN kojima se osuđuje ruska agresija.

Srbija i Rusija tradicionalno održavaju bliske bilateralne odnose, pojačane zavisnošću Srbije od ruskog gasa.

Bonus video: