Otkazana posjeta Lavrova Beogradu: "Naša diplomatija tek treba da savlada teleportaciju"

Rojters piše da je Srbija, koja ima bliske kulturne veze sa Rusijom, odbijala pritisak da zauzme stranu zbog ruske invazije na Ukrajinu i nije se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve

24427 pregleda 53 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Posjeta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su zemlje oko Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov acion, rekao je danas novinskoj agenciji Interfaks visoki izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, prenosi Rojters.

Izvor je potvrdio izvještaj srbijanskih medija u kojem se navodi da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za avion koji bi u ponedjeljak prevezao moskovskog visokog diplomatu u Beograd.

"Naša diplomatija tek treba da savlada teleportaciju", rekao je izvor.

Rojters navodi da iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije nije bilo komentara.

Rojters piše da je Srbija, koja ima bliske kulturne veze sa Rusijom, odbijala pritisak da zauzme stranu zbog ruske invazije na Ukrajinu i nije se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov srbijanski kolega Aleksandar Vučić dogovorili su se prošlog mjeseca da Rusija nastavi sa isporukom prirodnog gasa Srbiji, dok su druge zemlje isključene zbog odbijanja da plaćaju ruski gas u rubljama, navodi Rojters.

Zaharova: Susjedi Srbije zatvorili vazdušni prostor za avion Lavrova

Zemlje koje se graniče sa Srbijom su zatvorile svoj vazdušni prostor za let aviona ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je trebalo da 6. i 7. juna posjeti Srbiju, izjavila je večeras portarolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova
Zaharovafoto: Reuters

"Danas su, prije jednog sata, zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile komunikacioni kanal, spriječivši prelet leta Sergeja Lavrova koji je namjeravao da posjeti Srbiju. Ruska delegacija je trebalo da stigne u Beograd na pregovore. Zemlje članice EU i NATO su zatvorile vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal komunikacije", potvrdila je Zaharova u emisiji italijanskog TV kanala La7, prenose ruski mediji.

Ona je skrenula pažnju na to da Rusija, za razliku od Evropske unije, nema namjeru da uspostavlja "Gvozdenu zavjesu", već da Evropa "ograđuje" Rusiju.

Bonus video: