Zagreb: Istraga sumnjivih transplantacija bubrega u Kliničko-bolničkom centru

Iz KBC-a su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili da se sve transplantacije sprovode po odobrenju Etičke povjere KBC-a Zagreb

4284 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog sumnje na prve slučajeve trgovine organima u transplantacijama u Kliničko-bolničkom centru u Zagrebu 2019. godine, inspekcija Ministarstva zdravstva Hrvatske privremeno je zabranila program presađivanja bubrega živih nesrodnih davaoca u toj medicinskoj ustanovi.

Kako javlja Hrvatska radio-televizija (HRT), u pitanju su davaoci bubrega iz Srbije i sa Kosova, obojica nižeg socijalnog statusa, a primaoci su muškarci iz Hrvatske.

Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj ljekarskoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom tužilaštvu, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili da se sve transplantacije sprovode po odobrenju Etičke povjere KBC-a Zagreb.

"Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog davaoca", navedeno je u saopštenju koje prenosi televizija N1.

U Hrvatskoj je moguće presađivanje organa živih nesrodnih davaoca. Kontrole su stroge i podrazumijevaju da nesrodni davaoci moraju proći specifično psihološko testiranje, odobrenje stručnog tima transplantacijskog centra te etičke povjere zdravstvene ustanove u kojoj se vrši samo presađivanje, navodi HRT.

Samo oglašavanje dostupnosti ili potrebe za organima kažnjivo je zatvorom do tri godine.

"Zakonodavac najstrožom kaznom do 10 godina sankcioniše transplantaciju organa posjedovanjem ili posredovanjem ukoliko se zna da je osoba bila žrtva trgovanja ljudima", rekla je za HRT pravnica Nevena Aljinović sa Odsjeka za forenzičke nauke univerziteta u Splitu.

Hrvatska je sa više od 100 transplantacija bubrega godišnje među vodećim zemljama u svijetu, podsjeća Javni servis.

Bonus video: