Vlada Srbije upućuje tri miliona eura pomoći ukrajinskoj djeci i izbjeglicama

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali i dalje nisu uvedene sankcije Moskvi

6294 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Srbije saopštila je da je na sjednici 9. juna donijela odluku da uputi novčanu humanitarnu pomoć za djecu i izbjeglice u Ukrajini u ukupnom iznosu od tri miliona eura.

Kako se navodi u saopštenju, za pomoć djeci Ukrajine izdvojena su sredstva u iznosu od 1,5 milion eura, koja će biti uplaćena preko mehanizma Dječji fond Ujedinjenih nacija – UNICEF.

Isti iznos predviđen je i za pomoć izbjeglicama iz ove zemlje, koji će biti uplaćen preko mehanizma Visokog komesarijata OUN za izbjeglice – UNHCR.

Zvaničnici Srbije su u maju najavili da će donirati tri miliona eura za pomoć djeci i raseljenima unutar i van Ukrajine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Takođe, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. juna u Vranju, gradu na jugu Srbije, tokom obilaska izbjeglica iz Ukrajine, da je Srbija spremna da im pomogne na svaki način.

Vučić je u Prihvatnom centru u kome je smješteno 67 osoba poželio svima da dočekaju mir i da mogu da se vrate kući, te naveo da ko god bude želio uvijek može da živi i radi u Srbiji.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara iz ove zemlje je pobjeglo više miliona ljudi.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali i dalje nisu uvedene sankcije Moskvi.

Bonus video: