Nikodijević opet predsjednik Skupštine Beograda: Za gradonačelnika ću predložiti onog za koga se odluči SNS

Član Odbora za sprovođenje glasanja Milan Ljutovac iz koalicije Moramo rekao je novinarima da je za Nikodijevića glasao i Vuk Stanić koji je izabran za odbornika sa liste koalicije NADA. Frakcija POKS koju predvodi Vojislav Mihailović saopštila je sinoć da je Stanić isključen iz stranke koja uz Demokratsku stranku Srbije čini koaliciju NADA

2151 pregleda 1 komentar(a)
Nikodijević, Foto: Screenshot/Youtube
Nikodijević, Foto: Screenshot/Youtube

Dosadašnji predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević iz Socijalističke partije Srbije (SPS), obavljaće tu funkciju i u novom sazivu gradskog parlamenta pošto je za njegov izbor na današnjoj konstitutivnoj sednici glasalo većina od ukupno 110 odbornika

Kako je saopštio predsjedavajući sjednicom Toma Fila, koji je bio na čelu Odbora za sprovođenje glasanja, za izbor Nikodijevića je glasalo 57 odbornika što je jedan više od ukupnog broja odbornika vladajuće koalicije SNS i SPS.

Član Odbora Milan Ljutovac iz koalicije Moramo rekao je novinarima da je za Nikodijevića glasao i Vuk Stanić koji je izabran za odbornika sa liste koalicije NADA.

Frakcija POKS koju predvodi Vojislav Mihailović saopštila je sinoć da je Stanić isključen iz stranke koja uz Demokratsku stranku Srbije čini koaliciju NADA.

Nikodijević je nakon izbora izjavio da će za gradonačelnika predložiti onog za koga se odluči Srpska napredna stranka (SNS).

"SNS je pobjednik ovih izbora, ima najveći broj odborničkih mandata", rekao je Nikodijević novinarima.

On je naglasio da je koalicija socijalista i naprednjaka "prirodna", dodajući da će sjednicu na kojoj će biti izabran gradonačelnik zakazati u zakonom određenom roku.

Na pitanje koliko će trajati ovaj saziv parlamenta, s obzirom da se pominju vanredni izbori, on je rekao da ne može o tome da govori, kada još nisu ni sva gradska tijela formirana.

Nikodijević je prije izjave novinarima, preuzimajuću predsjedavanje skupštinskom sjednicom, zahvalio na izboru i rekao da među nekim odborničkim grupama postoje velike razlike u stavovima, ali to "treba da bude njen najveći kvalitet".

"Diskutovaćemo na razne teme, nadam se da ćemo zajedno donositi najbolje odluke za Beograđane", kazao je on.

Narodna stranka: Izbor Nikodijevića ne znači i da je formirana većina u Skupštini Beograda

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je danas da u gradskom parlamentu "još nije formirana većina" jer da jeste, kako je rekao, bili bi izabrani i gradonačelnik i članovi Gradskog vijeća, a ne samo Nikola Nikodijević iz SPS za predsjednika beogradske skupštine.

"Vlast se opredijelila samo za izbor rukovodstva gradske skupštine, dok će izvršni organi biti naknadno izabrani, kada SNS bude odlučio ko će mu biti koalicioni partner, a to će zavisiti od odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da li će uvesti sankcije Rusiji ili ne", rekao je Pavlović novinarima u Skupštini Beograda.

Upitan o novim izborima u Beogradu, Pavlović je odgovorio da je to "dimna zavjesa koja je poslužila kao opravdanje" za razgovor Vučića i predsjednika SSP Dragana Đilasa.

"Narodna stranka je spremna za nove izbore kada god budu raspisani", rekao je Pavlović.

Bonus video: